Arrestatie aanstichter van terreur in Z-Afrika

JOHANNESBURG, 17 SEPT. In een spectaculaire operatie hebben het Zuid-Afrikaanse leger en de politie gisteren de voormalige ANC-politicus Sifiso Nkabinde aangehouden. Nkabinde wordt verdacht van betrokkenheid bij moord en ontvoering, als onderdeel van een door hem geleide terreurcampagne tegen politieke opponenten in de provincie KwaZulu/Natal.

Een troepenmacht bestaande uit 500 man militairen en politie overviel met gebruikmaking van legerhelikopters bij het krieken van de dag Nkabinde's zwaar bewaakte huis bij het stadje Richmond. De warlord en 17 van zijn manschappen werden overmeesterd en overgebracht naar de Westville gevangenis in Durban. Nkabinde is inmiddels voorgeleid voor een rechtbank in Pietermaritzburg.

Sifiso Nkabinde was tot begin dit jaar een oppermachtig politicus voor het ANC in de Midlands, een deel van KwaZulu/Natal met een lange geschiedenis van politiek geweld. Regelmatig hadden in de hoofdplaats Richmond en omgeving gevechten plaats tussen zijn 'ANC-troepen' en leden van de Inkatha Vrijheidspartij.

In mei van dit jaar royeerde het ANC Nkabinde op de beschuldiging dat hij een informant van het vroegere apartheidsbewind was geweest. Nkabinde sloot zich hierop aan bij het National Consultative Forum (NCF), een beweging van politiek daklozen, geleid door Bantu Holomisa, die vorig jaar uit het ANC werd gezet. De terreur in Richmond en omgeving nam daarna sterk toe, de afgelopen vier maanden werden ten minste 22 mensen vermoord. Ditmaal waren voormalige partijleden van Nkabinde, onder wie drie gemeenteraadsleden, het slachtoffer.

President Nelson Mandela reageerde gisteren opgelucht op de arrestatie van Nkabinde, die lange tijd voortvluchtig was. Hij prees Bushy Engelbrecht, de leider van het speciale politieteam, belast met de opsporing van Nkabinde. De president legde een verband tussen de terreur in KwaZulu/Natal en het ancien régime. “Ik herhaal dat de regering vastbesloten is een einde te maken aan alle resten van geweld dat door de apartheid werd gesteund.”

In de laatste periode van de apartheid, eind jaren '80, begin jaren '90 was in KwaZulu/Natal een 'derde macht' actief, een groep van vooral blanke politieagenten en militairen die het onderlinge zwarte geweld aanmoedigde. Dat er nog steeds een 'derde macht' bestaat, is vooralsnog onbewezen, maar volgens Mandela zal “geen steen op de andere gelaten worden” om te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de terreur in de Midlands en andere regio's van KwaZulu/Natal.

    • Lolke van der Heide