Angélique

Angélique, Marquise des anges ( Bernard Borderie, Fr/I/Dld/Sp, 1964), SBS6, 20.25-22.30u.

Naast alle afwaskwasten, bewaardozen en cakevormen staan bij de Blokker ook wat videofilms. De Reddertjes, Sneeuwwitje en Flipper. Ze zijn niet zozeer bedoeld als amusement, het zijn huishoudelijke artikelen. Om de kinderen zoet te houden.

Er staan ook een paar films voor volwassenen. Een serietje Tom-Cruise-films. En een rijtje met films die allemaal Angélique in de titel voeren. - Markiezin der Engelen, - en de Sultan, - de weg naar Versailles. Deze films liggen hier om dezelfde reden dat de Harlekijn- en de Bouquetreeks bij Albert Heijn liggen. Angélique is voor huishoudelijk gebruik zoals sherry voor huishoudelijk gebruik is.

Indachtig het streven van directeur Fons van Westerloo, minder ranzig te worden, zendt SBS6 vanaf vanavond de hele serie uit. De Markiezin der Engelen (1964) opent de soap uit de zeventiende eeuw. De mooie Angélique wordt van het Franse platteland geplukt, waar ze onschuldig verliefd was op Nicolas, en uitgehuwelijkt aan de mismaakte markies Geoffrey de Peyrac. Stribbel, stribbel, maar dan overrompelt de passie haar natuurlijk toch en leeft ze gelukkig met Geoffrey - de hele serie lang zal Angélique die twee namen uitspreken alsof het bonbons zijn die uit haar mond komen: 'Sjoffrè!' 'Niekollah!'

Maar ook het geluk met Geoffrey is van korte duur. Hij wordt veroordeeld en dan wordt Angélique een wraakengel, die de boevenwijk van Parijs intrekt om handlangers te vinden. Tijl Uilenspiegel met décolleté. De rest van de films zijn allemaal hobbels, omwegen en uitstapjes tot ze bij haar doel is.

Toen de serie in de jaren zeventig werd uitgezonden, was het echt nog rode-oortjestelevisie. Michèle Mercier (een actrice die voortdurend aan allerlei andere actrices doet denken) heeft als Angélique een voorkeur voor scheurlinnen mode. Ze kan geen jurk aantrekken of ze blijft ergens aan haken.

Maar gebeuren doet er niets met haar. Elke scène is een aankondiging van wat er met haar zou kunnen gebeuren. Angélique is een hoer in de salon en een maagd in de slaapkamer - het omgekeerde van Hitchcocks lievelingsactrices. Maar veilig is het wel en ranzig? Allang niet meer.

    • Bas Blokker