Zonder manke papiertak weer groei bij KNP BT

Nu de papiertak is afgestoten, ligt voor KNP BT de weg open om zich toe te leggen op beter renderende activiteiten.

ROTTERDAM, 16 SEPT. “De kogel is door de kerk”, zei KNP BT bestuursvoorzitter F.J. de Wit gisteren bij aanvang van de persconferentie over de verkoop van de slecht renderende papierdivisie KNP Leykam. Het bedrijfsonderdeel valt voor 1,5 miljard gulden (helft cash, helft aandelen) in handen van het Zuidafrikaanse Sappi, die wereldleider is op de markt van pulp- en papierproducten.

“Wij kondigen een kleine aardverschuiving aan”, vervolgde hij. En dat klopt, want de beursgenoteerde papier-, verpakking- en distributiegigant is door de verkoop de mankepoot van haar organisatie kwijt.

De Wit noemde het afstoten van de papiertak, waarvan hij voor de fusie van KNP en Bührmann-Tetterode (BT) in 1993 wrang genoeg de eerste man was “een werelddeal”. Voor alle drie partijen zou het voordelen bieden.

De vreugde over de verkoop bij KNP BT is te begrijpen. Hoewel KNP Leykam, Europees marktleider in houtvrij gestreken kwaliteitspapier, slechts 15 procent van de totale omzet van het concern bepaalt, was deze tak sterk bepalend voor het achterblijven van duidelijke groei in de afgelopen jaren. KNP Leykam mag dan marktleider zijn; met haar dure papierfabrieken en vele medewerkers was ze ook kostenleider voor het gehele concern. Het kapitaalintensieve KNP Leykam had, als gevolg van een zwakke vraag naar gestreken papier en machinestilstand, een schuld van 1,4 miljard gulden op een totaal van 2,4 miljard gulden. De rentelasten hiervan drukten zwaar op de resultaten. Zo bedroeg de jaarwinst over 1996 231 miljoen gulden tegen 470 miljoen in 1995.

Hoewel de directie begin dit jaar de verwachting uitsprak dat de papiermarkt zou aantrekken, bleef het kwakkelen. KNP Leykam leverde in het eerste kwartaal 1997 slechts 1,3 procent rendement op het geïnvesteerd vermogen; distributie en verpakkingen beide 12,2 procent. KNP BT verwacht van haar divisies ten minste 15 procent rendement.

Het vertrouwen van de beleggers in dit AEX-fonds bleef dan ook uit waardoor het nauwelijks kon profiteren van de hoge koersen van de afgelopen maanden. “Het was feest op de effectenbeurs, alleen waren wij niet uitgenodigd”, zei De Wit die daarmee een uitspraak aanhaalde die hij in de wandelgangen van zijn bedrijf had opgevangen.

Nu de papiertak is afgestoten, ligt voor het bedrijf, dat nu goed bij kas zit, de weg open om zich toe te leggen op beter renderende activiteiten. Het concern wil daartoe distributeurs en verpakkers gaan overnemen.

De omzet zal daardoor flink omhoog gaan, zelfs dit jaar al. De afgelopen twee jaar stokte de omzet bij 11,5 miljard gulden. Voor dit jaar streeft KNP BT alleen al voor haar distributie-activiteiten naar een omzet van 11 miljard gulden. De divisie verpakkingen doet daar nog eens 3 miljard gulden bij.

Ondanks de verwachte omzetstijging blijven analisten sceptisch over de nabije toekomst van KNP BT. De papiermarkt is nog steeds niet florerend en ondanks het afstoten van de KNP Leykam blijft het concern hiermee nauw verbonden. Zo distribueert de BT-divisie niet alleen drukmachines (Heidelberg), grafische computersystemen, kantoorproducten en pc's, maar ook heel veel papier. En ook de verpakkingsdivisie blijft om voor de hand liggende redenen met handen en voeten gebonden aan de papiermarkt. “Het blijft daarom een cyclisch bedrijf, met alle conjuncturele risico's vandien”, zegt J. van den Hooven van NIB Securities. Bovendien zitten ze de komende twee jaar nog vast in de wereldpapiermarkt door hun 15 procents aandeel in Sappi.

    • Sjouke Rijper