Unctad: kloof arm/rijk groter

GENÈVE, 16 SEPT.De groei van de wereldeconomie is dit jaar te klein om de armoede in de ontwikkelingslanden te verminderen en de werkloosheid in de industrielanden te verkleinen. Verder moet de economische mondialisering in een andere vorm worden gegoten, anders is de kloof tussen rijk en arm, die toch al groter is geworden, niet meer te overbruggen.

Dit staat in het jaarverslag van de Unctad, de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling. In de jaren tachtig was er sprake van een gemiddelde groei van de wereldproductie met 3 procent. In de jaren negentig is het tot nu toe niet verder gekomen dan 2 procent en zelfs na de recessie van het begin van dit decennium is het percentage niet boven de 3 gekomen.

Dat de groei van de wereldhandel, waar de ontwikkelingslanden sterk van kunnen profiteren, in 1996 is afgenomen tot 4 procent (na 6 procent in 1995), is een slecht voorteken, zo schrijft Rubens Ricupero, secretaris-generaal van de Unctad, in het voorwoord bij het jaarverslag. Hij ziet de ontwikkeling voorlopig niet ten goede keren. (Reuter/DPA)