Uitstel nieuw Windows

SEATTLE, 16 SEPT. Microsoft heeft de introductie van de nieuwe versie van zijn besturingsprogramma Windows met drie maanden uitgesteld tot het tweede kwartaal van het komend jaar. Na de deze bekendmaking daalde de koers van het aandeel Microsoft op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq met ruim 5 procent.

Volgens Microsoft heeft de vertraging niets te maken met bugs, onvolkomenheden in het besturingsprogramma die nog moeten worden opgelost. Het uitstel is bedoeld om het gebruikers van Windows 95 en Windows 3.1, de twee voorgangers van Windows 98, mogelijk te maken gelijktijdig over te schakelen op het nieuwe programma.

Volgens schattingen van Microsoft is het besturingsprogramma Windows 3.1 wereldwijd geïnstalleerd op 60 miljoen computers. Ongeveer honderd miljoen computers gebruiken Windows 95 en Windows NT, een versie van dezelfde programmatuur die speciaal geschikt is voor gebruik in bedrijfsnetwerken. Microsoft werkt ook aan een nieuwe versie van dit laatste besturingsprogramma (Windows NT 5). Windows 95, de voorganger van Windows 98 werd door Microsoft met meer dan een jaar vertraging op de markt gebracht.

In de nieuwe versie van Windows zal Microsoft's zoekprogramma Internet Explorer worden geïntegreerd. (AP)