Tulip koopt restanten van Commodore

ROTTERDAM, 16 SEPT. Computerfabrikant Tulip uit Den Bosch koopt de merknaam en een deel van de inventaris en voorraden van de gefailleerde computerfabrikant Commodore. Ter financiering van de overname en versterking van het eigen vermogen plaatst Tulip bij vermogende particulieren 1,85 miljoen aandelen tegen een prijs van 11,62.

Dat heeft Tulip vanmorgen bekend gemaakt. Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden teleurgesteld op de overeenkomst. De prijs waartegen de nieuwe aandelen zijn geplaatst ligt ver beneden de koers van 18 gulden waarop het aandeel gisteren sloot.

“Als we de aandelen voor een hogere prijs hadden kunnen plaatsen, hadden we dat zeker gedaan”, aldus algemeen-directeur F. Hetzenauer van Tulip vanmorgen in een toelichting op de overeenkomst. Volgens Hetzenauer heeft Tulip de best haalbare prijs gekregen voor zijn aandelen. “Omdat we in het eerste halfjaar nog verlies maakten hebben investeringsbanken ons afgeraden een openbare emissie te doen”, zegt hij. Tulip (ruim 700 werknemers) rapporteerde over de eerste zes maanden van dit jaar een verlies van 6,8 miljoen gulden bij een dalende omzet.

Volgens Tulip zal Commodore zijn eigen naam en identiteit behouden. Commodore computers zullen voortaan worden geproduceerd op de nieuwe productiefaciliteit van Tulip in Den Bosch (jaarlijkse capaciteit maximaal 600.000 stuks). Volgens Hetzenauer zal Tulip streven naar handhaving van een deel van de Commodore-afzet aan grootwinkelbedrijven in het buitenland. Volgens Hetzenauer waren deze leveringen goed voor de helft van de Commodore-omzet van 200 miljoen gulden in de tweede helft van 1996.

Ook de omzet die Commodore behaalde met de verkoop aan bedrijven via fiscaal aantrekkelijke zogenoemde pc-privé-projecten hoopt hij voor een deel te kunnen overnemen. Tulip, dat zich uitsluitend richt op de zakelijke markt, zal vanwege het faillissement opnieuw moeten onderhandelen over de contracten die Commodore had met zijn afnemers.

De productiefaciliteit van Commodore in Nieuw-Vennep, met een capaciteit van 400.000 apparaten gaat dicht, bevestigde curator P. Heidinga in het faillissement van Commodore vanmorgen. Volgens Heidinga verliezen in het faillissement ongeveer 250 mensen hun baan.

Toen Commodore in augustus uitstel van betaling aanvroeg werkten er nog meer dan 450 mensen. Tulip creëert door de overname op korte termijn enkele tientallen arbeidsplaatsen in Den Bosch en op langere termijn meer dan 150. Computerdetaillist Dynabyte die 17 van de 35 Commodore winkels heeft overgenomen heeft ook 50 werknemers in dienst genomen.

Hoeveel Tulip voor de delen van Commodore betaalt wil Hetzenauer niet zeggen, wel dat het overnamebedrag minder dan de helft opslokt van het bedrag van 21,5 miljoen dat Tulip binnenhaalt met de emissie. Tulip versterkt zijn buffer tegen mogelijke verliezen in de toekomst door een krediet van 25 miljoen van de Nationale Investeringsbank (NIB). Na een koerswinst van 2,10 gulden gisteren noteerde Tulip vandaag omstreeks het middaguur een verlies van 1,80 op 16,20. Analist A. van de Laar van Bank Labouchere noemt het 'jammer' dat bestaande aandeelhouders niet de mogelijkheid is geboden voor 11,62 gulden aandelen te kopen. Hij is desondanks positief over de bereikte overeenkomsten. Eind juli liepen de onderhandelingen tussen Tulip en Commodore over een overname stuk. “Dit is een betere overname dan enkele maanden geleden werd voorgesteld”, zegt hij. “In elk geval gaat het niet om een fabriek met honderden mensen.”