Toneelgroep vertrekt uit Felix Meritis

A'DAM, 16 SEPT. Maatschappij Discordia, het toneelgezelschap van Jan Joris Lamers, stopt met optreden in het gebouw Felix Meritis in Amsterdam. Het vertrek van Discordia volgt op het besluit van de Felix Meritis Foundation, die het pand beheert, om zaalhuur te gaan vragen. Tot dusver kon Discordia kosteloos gebruik maken van de zalen.

In een verklaring zegt Maatschappij Discordia de nu ontstane situatie 'niet aan te kunnen'. Met het vertrek komt een einde aan een periode van zeventien jaar waarin Discordia voorstellingen gaf in Felix Meritis.

Acht jaar geleden richtten Discordia en de Foundation gezamenlijk De Republiek op. De bedoeling daarvan was onder meer 'een open atelier en een kortetermijnprogrammering mogelijk te maken, zonder dat daar substantieel geld voor was'. In het samenwerkingsverband had Discordia het beheer over twee zalen in het gebouw. De Foundation trok zich in februari dit jaar terug uit De Republiek en bepaalde dat Discordia niet langer het beheer over de zalen mag voeren. Als onderhuurder krijgt Discordia ook geen eigen sleutel meer voor het gebouw.

In juni besloot de Foundation bovendien per voorstelling zaalhuur in rekening te brengen. Volgens een uitspraak van Lamers zou deze duizend tot tweeduizend gulden per voorstelling bedragen. De Foundation wil dit niet bevestigen. Discordia zou hebben aangeboden de twee zalen voor de lange termijn te huren, maar daar is The Felix Meritis Foundation niet op in gegaan. Discordia vindt dat zij in de nieuwe situatie niet meer zelfstandig haar bedrijf kan