Tegen achten in het oosten; Verduistering maan is laatste van deze eeuw

UTRECHT, 16 SEPT. Vanavond vindt een totale maansverduistering plaats. De maan beweegt dan door de schaduwkegel van de aarde, waardoor zij niet meer rechtstreeks door het zonlicht wordt verlicht.

In tegenstelling tot de twee verduisteringen van het afgelopen jaar is de maan vanavond al gedeeltelijk verduisterd wanneer zij boven de oostelijke horizon verschijnt. Als de maan om 19.49 uur opkomt (dit tijdstip geldt voor het midden van Nederland), is de verduistering al veertig minuten aan de gang. Om 20.16 uur zal het laatste 'sikkeltje' van de maan in de aardschaduw verdwijnen: op dat moment begint de fase van de zogeheten totaliteit, die rond 20.47 uur maximaal is.

De maan is tijdens de totaliteit echter niet geheel onzichtbaar, omdat een deel van het zonlicht in de atmosfeer van de aarde wordt afgebogen en zo alsnog het maanoppervlak weet te bereiken. De donkerte en kleur van de verduisterde maan worden mede bepaald door de hoeveelheid vulkanisch stof die zich in de atmosfeer bevindt. Tijdens de vorige verduistering van 27 september 1996 was de invloed van de uitbarsting van de Pinatubo nog merkbaar. Vanavond zal de verduisterde maan waarschijnlijk weer wat helderder zijn.

Tijdens de totaliteit staat de maan zeer laag, ongeveer 5 tot 10 graden, boven de oostelijke horizon. Men moet zich dus verzekeren van een vrij uitzicht om de verduistering te kunnen zien. Rond 21.17 uur zal er weer een maansikkeltje beginnen te verschijnen: de maan komt dan weer uit de aardschaduw tevoorschijn. Rond 22.25 uur zal het laatste 'deukje' in de rand van de maan zijn verdwenen en is de maan weer geheel vol.

    • George Beekman