Tanzania vraagt om voedselhulp

DAR ES SALAAM, 16 SEPT. President Benjamin Mkapa van Tanzania heeft gisteren gewaarschuwd dat zijn land acuut wordt bedreigd door hongersnood. Hij heeft een dringend beroep gedaan op Westerse donoren om op korte termijn 916.000 ton voedselhulp te verstrekken.

Tegenover buitenlandse diplomaten zei president Mkapa dat hij niet genoeg kan wijzen op de ernst van de huidige situatie. Hongersnood bedreigt grote delen van het land, aldus de president. De voedselcrisis is het gevolg van de aanhoudende droogte, waaronder het grootste deel van Oost-Afrika heeft te lijden. Voor het verstrekken van voedselhulp is de periode tussen nu en december van cruciaal belang, zo verklaarde Mkapa.

De droogte treft niet alleen de voedselproduktie maar ook de koffieplantages. De export van koffie is een belangrijke inkomstenbron voor Tanzania. Maar als gevolg van de droogte valt de oogst lager uit en is de verkoop tussen april en augustus met 12 procent verminderd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. (Reuter)