Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Gesprekken met Zalm, Kok en Wijers en reacties van De Hoop Scheffer en oud-minister van Financiën Frans Andriessen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Karel van de Graaf interviewt Wim Kok. Ned.1, 20.26-21.01u.

Nova/Den Haag Vandaag. Met een discussie van vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties (o.a. bisschop Muskens) met de ministers Borst, De Boer en Jorritsma. Ned.3, 22.33-23.24u.

DOCUMENTAIRES

Skeleton Coast Safari. Britse natuurdocumentaire over het leven van planten en dieren in het woestijngebied langs de kust van Namibië en de westkust van Zuid-Afrika. Ned.2, 19.30-20.15u.

Rondom Tien. Gesprekken met een vrouw en drie homoseksuelen over religieuze schuldgevoelens. Ned.1, 22.05-22.47u.

Russenkinder. Vijf jaar geleden kwam een Russische jongen van Duitse afkomst uit Kazachstan naar Berlijn. In Rusland was hij niet welkom omdat hij Duits was, in Duitsland niet omdat hij Russisch is. Na vijf jaar keert hij naar zijn vaderland terug. Duitsl.2, 22.15-22.45u.

Boeren. Serie over Nederlandse boeren en de problemen die zij in hun boerenbestaan tegenkomen. Ned.2, 22.30-23.00u.

De wereld is klein. In de reportage Te Lourdes op de bergen worden 350 gelovigen uit Kortrijk met de camera gevolgd tijdens hun bedevaart naar Lourdes. BRTN1, 22.30-23.00u.

Vier presidenten en een koning. In de serie gesprekken met Afrikaanse staatshoofden praat Aad van den Heuvel deze keer met Sam Nujoma, president van Namibië. Ned.1, 22.47-23.23u.

Black Wednesday. Vijf jaar geleden raakte Groot-Brittannië in een diepe financiële crisis met als gevolg dat de Britse pond uit de Europese Monetaire Unie werd gehaald. BBC1, 23.30-0.20u.

SPORT

Maribor - Ajax. Rechtstreeks verslag van de eerste wedstrijd in de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi. Ned.2, 17.25-19.25u.

Twente - Lillestrom. Rechtstreeks verslag van deze wedstrijd in de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi. Ned.2, 19.25-21.25u.

Match of the day. Rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd Celtic - Liverpool voor de UEFA Cup. BBC1, 21.00-22.55u.

AMUSEMENT

Theo Maassen: Neuk het systeem. Registratie van het theaterprogramma van Theo Maassen, generatiegenoot van Hans Teeuwen, maar minder hardhandig en een meester in de one-liner. Ned.3, 23.240.14u.

FILMS

Nemesis (Albert Pyun, 1992, VS). Science fiction actiefilm, gemaakt naar aanleiding van het succes van Robocop en Terminator, maar noch het scenario, noch de acteurs, noch de vormgeving komen in de buurt van de voorbeelden. Met Olivier Gruner als politiemachine die te veel weet in fascistische toekomst. RTL5, 20.30-22.20u.

The Spy Who Loved Me (Lewis Gilbert, 1977, VS). James Bond (Roger Moore) in actie tegen scheepsmagnaat Stromberg, die niets minder beoogt dan de vernietiging van de aarde, en zelf een rijk op de oceaanbodem wil stichten. Bond wordt bijgestaan door Russische agente Barbara Bach. Met Curd Jürgens en Richard Kiel als 'Jaws'. Veronica, 20.30-22.55u.

No Mercy (Richard Pierce, 1986, VS). Om onduidelijke redenen zijn nergens de boeven sadistischer, de politieagenten corrupter, en de vrouwen zwoeler dan in de omgeving van New Orleans. Richard Gere zoekt wraak voor zijn vermoorde partner. Kim Basinger is de femme fatale en Jeroen Krabbé de schurk in onderhoudende film noir. SBS6, 20.30-22.30u.

T.A.G.: The Assasination Game (Nick Castle, 1981, VS). Half campuskomedie, half psychopatenthriller, en in zijn geheel saaie film over destijds populair spelletje met pijltjes, dat uit de hand loopt. Veronica, 22.55-0.29u.

Footloose (Herbert Ross, 1984, VS). Weinig verrassende semi-musical naar voorbeeld van Saturday Night Fever, met punky scholier Kevin Bacon die terecht komt in reactionair provinciestadje waar popmuziek verboden is. Met John Lithgow, Lori Singer, Dianne Wiest, Sarah Jessica Parker. BBC1, 0.20-2.00u.

Édes Anna (Károly Esztergályos, 1981, Hongarije). Zware literatuurverfilming over dienstmeisje Anna dat het in de jaren na de Eerste Wereldoorlog in dienst van een bourgeoisfamilie (met de naam van de regisseur) niet gemakkelijk heeft. Klassenverschillen maken haar tot revolutionaire. Duitsl.2, 0.20-1.55u., nagesynchroniseerd

Das Mädchen Marion (Wolfgang Schleif, 1956, West-Duitsland). Meisje ontfermt zich over zielig veulen dat uitstekend springpaard wordt. Met Winnie Markus. Duistl.1, 0.45-2.15u.

Beverly Hills Brats (Dimitro Sotirakis, 1989, VS). Komedie waarin rijk jongetje inbreker dwingt hem te ontvoeren. Een schreeuw om aandacht die het beste onbeantwoord kan blijven. Met Martin Sheen en Whoopi Goldberg die wel vaker in slechte films belanden. BBC1, 2.00-3.25u.

The Lone Rider Ambushed (Sam Newfield, 1941, VS). Amusante aflevering uit goedkope, dynamische en razendsnel geproduceerde serie Lone Rider westerns. Musicalzanger George Houston in dubbelrol als vrijgelaten boef en als de Lone Rider die een bende weet op te rollen. Voor de liefhebbers: ook met Al 'Fuzzy' St. John, maar nog niet met Dennis 'Smoky' Moore. Morgen, BBC2, 11.25-12.30u.

Les Bois Noirs (Jacques Deray, 1989, Frankrijk). Door Cahiers du Cinema-redacteur Pascal Bonitzer geschreven bewerking van melodrama viel in Franse bioscoop als een baksteen. Beatrice Dalle ('Betty Blue') huwt kasteelheer uit de Prigord en valt in diens woud ten prooi aan noodlottige verveling. Morgen, TV5, 13.30-15.10u.