Regering verklaart Sumatra en Kalimantan tot rampgebied; Excuus Indonesië voor branden

JAKARTA, 16 SEPT. De regering van Indonesië heeft de eilanden Sumatra en Kalimantan tot rampgebied verklaard wegens de voortdurende zware luchtverontreiniging, veroorzaakt door bosbranden. Ook heeft de Indonesische regering de buurlanden vanochtend verontschuldigingen aangeboden voor de veroorzaakte overlast.

Vijftig grote houtkapondernemingen zijn verantwoordelijk gesteld voor het veroorzaken van ongeveer duizend bosbranden, die volgens officiële cijfers inmiddels meer dan 300.000 hectare land getroffen hebben. De regering heeft deze bedrijven aangezegd dat zij hun houtkapvergunningen zullen kwijtraken, maar hen nog vijftien dagen de tijd gegeven om hun onschuld te bewijzen.

Volgens de Indonesische minister van milieu, Sarwono Kusumaatmadja, kampen twintig miljoen Indonesiërs in Sumatra en Kalimantan met problemen aan de luchtwegen en ogen ten gevolge van de rook, die al sinds twee maanden over het gebied hangt. Ook de buurlanden Singapore en Maleisië zijn ernstig getroffen door de luchtverontreiniging. Deze heeft volgens de regeringen van die landen inmiddels het niveau bereikt dat de volksgezondheid in gevaar komt. De regering van Maleisië overweegt de noodtoestand af te kondigen. Het land heeft beperkingen opgelegd aan het auto- en busverkeer in de hoofdstad Kuala Lumpur.

De bosbranden in Sumatra en Kalimantan worden ieder jaar veroorzaakt door grote houtvesterijen die minder lucratieve houtsoorten in het regenwoud in brand steken. Dit jaar zijn de effecten extra hevig door de lang aanhoudende droogte, veroorzaakt door 'El No', een warme golfstroom die tijdelijk het klimaat beinvloedt.

De rook van de bosbranden is er de oorzaak van dat op de verschillende luchthavens in de getroffen gebieden de afgelopen weken honderden vluchten zijn afgelast. Ook de zeevaart en het verkeer op de weg ondervindt hinder: auto's rijden overdag met lichten aan en gisteren was het zicht in de Straat van Malakka, een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld, niet meer dan 500 meter.

President Soeharto excuseerde zich vanochtend op de zevende milieuconferentie van ASEAN-ministers (Associatie van Zuidoost-Aziatische landen) in Jakarta tegenover de buurlanden van Indonesië voor de veroorzaakte overlast. Het probleem van de Indonesische bosbranden staat hoog op de agenda bij deze bijeenkomst. “Aan de buurlanden die last hebben van de branden in ons territorium, biedt Indonesie zijn meest oprechte verontschuldigingen aan”, zei het staatshoofd.

De milieuconferentie van ASEAN zou oorspronkelijk worden gehouden in Menado, de hoofdstad van Noord-Sulawesi. Maar door de dikke nevels die ook daar hangen als gevolg van bosbranden, werd de bijeenkomst op het laatste moment verlegd naar Jakarta. Dat gebeurde ook om de indruk te vermijden “dat wij, ministers, slechts bezig zijn met een vakantiereisje, terwijl de branden in een alarmerende fase terecht zijn gekomen”, zo verklaarde de Indonesische minister van Milieu, Sarwono Kusumaatmadja.

President Soeharto heeft vorige week het opzettelijk stichten van branden in de houtkap verboden, maar dat verbod wordt kennelijk op ruime schaal ontdoken. Om de branden onder controle te krijgen, heeft de regering gisteren bekend gemaakt dat in Sumatra en Kalimantan speciale commandoposten worden ingesteld. De autoriteiten hebben in een brief gewaarschuwd dat de problemen nog kunnen verergeren door het uitblijven van de regens. Morgen zal in de buurt van de stad Pekanbaru op Sumatra worden geprobeerd op kunstmatige manier regenval te veroorzaken. Volgens de krant The Indonesian Times zullen daartoe twee militaire vliegtuigen gedurende dertig dagen acht maal per dag opstijgen om telkens 800 kilo van een zoutoplossing in de wolken te verspreiden. De hoop is dat de rook door de kunstmatige regen zal neerslaan. Meteorologen voorspellen dat de droogte dit jaar zal voortduren tot november.

    • Frank Vermeulen