Noorse premier treedt af na verkiezingsnederlaag

OSLO, 16 SEPT. Premier Thorbjn Jagland van de Noorse Arbeiderspartij zal zijn ontslag indienen. Zijn partij slaagde er gisteren bij de parlementsverkiezingen niet in het resultaat van de vorige keer, 36,9 procent, te evenaren.

Grote winnaar van de verkiezingen is de extreem-rechtse Progressieve Partij van populist Carl I. Hagen, die met ruim 15 procent haar aanhang meer dan verdubbeld zag en de tweede partij in het parlement is geworden. De Christelijke Volkspartij van dominee Kjell Magne Bondevik behaalde 13,7 procent, bijna zes procent winst.

Verwacht wordt dat Bondevik zal proberen een regering te formeren met de Centrum Partij, wier aanhang werd gehalveerd tot 8 procent, en de kleinere Liberale Partij. Gezamenlijk behaalden die partijen iets meer dan een kwart van de stemmen - 42 van de 165 zetels in de Storting, het Noorse parlement.

Medewerking van andere partijen lijkt uitgesloten. De Conservatieven, die traditioneel de 'burgerlijke' oppositie aanvoeren, verschillen zozeer van mening met de andere partijen, dat zij niet tot een rechtse regering willen toetreden. Partijleider Jan Petersen kondigde gisteren aan iedere rechtse regering zonder de Conservatieven te zullen dwarsbomen.

Het is nog de vraag of een rechtse coalitie in staat zal zijn een stabiele regering te vormen. Jagland waarschuwde gisteren dat Noorwegen niet gebaat is bij “een chaotische situatie in het parlement”. (Reuter, AP, AFP)