'Miljoen doden in Noord-Korea'

TOKIO, 16 SEPT. In Noord-Korea zijn al ten minste een half miljoen mensen de hongerdood gestorven als gevolg van misoogsten door overstromingen in de afgelopen jaren en droogte deze zomer. Dat heeft Andrew Natsios, vice-voorzitter van de christelijke hulporganisatie World Vision, gezegd op de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Volgens Natsios zou het werkelijke dodental zelfs tussen de één en twee miljoen kunnen liggen. Dit uitzonderlijk hoge cijfer zou neerkomen op vijf à tien procent van de Noord-Koreaanse bevolking van rond de 23 miljoen zielen. World Vision baseert haar schattingen op onderzoek onder Noord-Koreaanse vluchtelingen en ethnische Koreanen in China. Vierhonderd mensen werden ondervraagd, maar slechts 33 van hen wilden een uitgebreide vragenlijst invullen. World Vision heeft die uitkomsten geëxtrapoleerd en komt zodoende tot haar schatting van het totale aantal slachtoffers. Deskundigen zetten evenwel grote vraagtekens bij die schatting.

Volgens het Noord-Koreaanse persbureau KCNA heeft het hoofd van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO), Jacques Diouf, gisteren tegen vice-president Li Jong-ok gezegd dat hij onder de indruk is van de “energieke inspanningen” van Noord-Korea om de problemen te overwinnen. Maar de FAO en het Wereldvoedselprogramma van de VN publiceerden gisteren een gezamenlijke verklaring, waarin staat dat het eerder dit jaar geuite, voorzichtige optimisme over herstel van de voedselproduktie in Noord-Korea inmiddels is vervangen door “een ernstige waarschuwing over de voedselvooruitzichten voor de komende maanden”. Noord-Korea zelf deelde daarentegen mee dit jaar een vergroting van 30 procent van de maïsoogst te verwachten.