Kathedraal Noto bij vuilnis

SYRACUSE, 16 SEPT. Resten van de kathedraal van Noto zijn gevonden op een openbare vuilstortplaats. Dit maakte een woordvoerder van de politie van Syracuse vrijdag bekend. Het Siciliaanse Noto staat op de lijst van wereldmonumenten, maar vervalt steeds meer tot een ruïne.

Dieptepunt van de ruïnering van Noto, dat wel de hoofdstad van de barok wordt genoemd, is de ineenstorting van de koepel van de kathedraal San Nicola op 16 maart 1996.

Brokstukken van de koepel werden bij toeval ontdekt door de Italiaanse douane op een vuilstortplaats op enkele honderden meters afstand van de kerk. Resten van de koepel hadden op een veilige plek moeten worden gestald om bij de wederopbouw van de kathedraal weer te worden gebruikt.

Meer dan een jaar na de ineenstorting van de kathedraal is met de herbouw nog geen begin gemaakt, hoewel de Italiaanse centrale overheid al 22 miljoen gulden beschikbaar heeft gesteld. (AFP)