Jeltsin roept Russische bankiers op matje

MOSKOU, 16 SEPT. President Jeltsin heeft gisteren zes invloedrijke bankiers bij zich geroepen en hun laten weten dat hij niet gediend is van hun kritiek op de regering en de belangrijkste hervormers van het land. De bankiers hadden de laatste tijd weinig goede woorden voor het privatiseringsbeleid van de regering.

Vooral de hervormers Anatoli Tsjoebais en Boris Nemtsov moesten het ontgelden. Sommige van de bankiers die op het matje werden geroepen, hebben Jeltsin bijgestaan in zijn herverkiezingscampagne van vorig jaar.

“De banken begonnen een beetje te ruziën met de regering. Daarvoor was een woordje nodig van de president, die ze hebben gesteund en nog altijd steunen. We hebben elkaar begrepen, ze stoppen met hun geruzie”, zei Jeltsin na afloop.

Het gaat om grote “namen” onder wie Vladimir Goessinski van de Mostgroep en Michail Chodorkorkovski van de Menatapgroep alsmede oud-vice-premier Vladimir Potanin van de Oneximbank. Zij onthielden zich na het twee uur durende onderhoud met de president van elk commentaar.

De afgelopen tijd namen de “tycoons” via de door hen gecontroleerde pers Nemtsov en Tsjoebais op de korrel. Dezen zouden de Oneximbank hebben voorgetrokken bij de privatisering van twee bedrijven, Sviazinvest en Norilsk Nickel. Deze ruzie brak het eenheidsfront dat de magnaten hadden gesmeed voor Jeltsins herverkiezing. (AFP/RTR)