Iran brengt schepen van Smit Tak op

ROTTERDAM, 16 SEPT. Drie schepen van het Rotterdamse bergingsbedrijf Smit Tak zijn vorige week maandag door Iran opgebracht. Dat heeft de Nederlandse ambassade in Teheran vanmorgen bevestigd. De bemanning, onder wie Nederlanders, wordt door Iran op de schepen vastgehouden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil in “het belang van de bemanning” niet zeggen waarom de schepen aan de ketting zijn gelegd.

Smit Tak maakte vanmiddag bekend dat er in totaal 33 bemanningsleden worden vastgehouden onder wie vijftien Nederlanders. De bemanningsleden bevinden zich aan boord van de schepen in de Iraanse haven Bandar Imam Khomeini.

Volgens Smit Tak heeft Iran één bok en twee schepen opgebracht. Het gaat om de Smit Cyclone, een drijvende bok van dochterbedrijf Smit Internationale Singapore en zeesleepboot De Banckert van dochterbedrijf Van den Akker uit Vlissingen. Twee vaartuigen zijn aan de ketting gelegd. De ander kreeg “restricted acces”. Een woordvoerder van Smit Tak zegt dat het om een “ingewikkelde” en “delicate” zaak gaat. “We doen er alles aan om ons personeel vrij te krijgen.” Het bergingsbedrijf wil niet zeggen welke werkzaamheden de schepen precies in de buurt van Iran verrichtten op het moment van de actie van de autoriteiten. Smit Tak liet vanmiddag weten dat de schepen “in Iraanse wateren” bij “wrakopruimingswerkzaamheden” betrokken waren. Welk wrak de schepen aan het bergen waren, wilde Smit Tak niet zeggen.

Volgens het blad Lloyds List zouden de bergers van Smit Tak in de territoriale wateren van Iran op zoek zijn geweest naar een neergestorte helikopter van de Amerikaanse marine. De SH60 helikopter zou in augustus zijn neergestort na een missie in VN verband. De helikopter zou op een missie langs de Iraakse grens zijn geweest om de naleving van de VN handelssancties tegen Irak te controleren. Naar verluidt is de helikopterbemanning tijdens de crash ongedeerd gebleven.

Onder leiding van de Amerikaanse Vijfde Vloot en in samenwerking met de Navo was Smit Tak bezig met de berging van de helikopter in Iraanse wateren, meldt Lloyds List. Het Navo hoofdkwartier in Brussel kon dit bericht vanmorgen niet bevestigen. “Het is de eerste keer dat we ervan horen”, aldus een persvoorlichter.

    • Rik Plantinga