In VS raakt geduld met Mir op

WASHINGTON, 16 SEPT. De Amerikanen beginnen genoeg te krijgen van de problemen met het Russische ruimtelaboratorium Mir. In een vertrouwelijke brief aan zijn Russische collega's heeft Frank Culbertson, de NASA-functionaris die aan Amerikaanse zijde verantwoordelijk is voor de gemeenschappelijke Russisch-Amerikaanse projecten aan boord van de Mir, al in augustus de toestand aan boord van het ruimteschip “precair” genoemd.

De inhoud van de op 11 augustus geschreven brief werd gisteren onthuld in een Amerikaanse krant. Culbertson schrijft dat de drinkwaterreserves aan boord van de Mir te klein zijn en dat er voortdurend gevaar bestaat dat er in het ruimteschip opnieuw brand uitbreekt. De problemen rond beheer en onderhoud van de Mir zijn dusdanig, aldus Culbertson, dat de Amerikanen bij volgende gezamenlijke missies een grotere rol moeten spelen.

De toon van de brief contrasteert met de officiële standpunten van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA over de troebelen in de Mir. Daarin toont de NASA zich doorgaans vol vertrouwen over de mogelijkheden, problemen aan boord van de Mir te verhelpen.

Gisteren viel aan boord van het ruimtelab voor de vierde keer in drie maanden de hoofdcomputer uit. Het gevaarte begon te tollen, als gevolg waarvan de zonnepanelen niet meer op de zon waren gericht. De stroom viel uit en de drie ruimtevaarders moesten alle systemen uitschakelen. Later slaagden ze erin de computer weer aan de praat te krijgen.

Vorige week stelde een andere NASA-functionaris, Roberta Cross, in een rapport over de Mir dat het risiconiveau aan boord van het ruimtelab is toegenomen. Nog afgezien van incidenten die bekend zijn geworden zou er sprake zijn van “serieuze problemen”.

Op 25 september wordt in Cape Canaveral het ruimteveer Atlantis gelanceerd met de astronaut David Wolf, die in de Mir zijn collega Michael Foale gaat aflossen. (AFP)