Handelscentrum Euralille ontruimd na trillingen

LILLE, 16 SEPT. Het handelscentrum Euralille in de Noord-Franse stad Lille, dat ligt boven en om het nieuwe station voor de hogesnelheidstrein, is gisterochtend ontruimd. Reden zijn trillingen die de drie 50 meter hoge torens letterlijk doen beven. De oorzaak van de trillingen is onduidelijk.

Het was de tweede dag dat het verschijnsel zich voordeed. Enkele duizenden mensen die in Euralille werken, moesten maandag worden geëvacueerd, nadat bureaus stonden te trillen en computers uitvielen. Dit verschijnsel heeft zich een paar keer voorgedaan. Aanvankelijk werd gedacht aan een lichte aardbeving. De seismografische dienst in Frankrijk sluit dat evenwel uit.

Landmeters en deskundigen van de gemeente hebben maandag drie uur lang vergeefs gezocht naar de oorzaak. Uit voorzorg werd tijdelijk ook de metro onder de torens stilgelegd. De enige conclusie maandag was dat de gebouwen geen millimeter uit hun voegen waren verschoven. Na drie uur mocht iedereen er weer in.

De torens zijn maandagmiddag volgestopt met seismografische instrumenten, waarmee deskundigen hopen de oorzaak op te sporen. Dinsdagmorgen begon het trillen opnieuw. Toen gingen ook de alarmsystemen af. Opnieuw werden de gebouwen ontruimd en de politie zette de hele wijk af. Er wordt opnieuw naarstig gespeurd. Wellicht ligt het aan de liften, luchtverversing, de verwarming of een combinatie daarvan. Er wordt zelfs gedacht aan een akoestisch verschijnsel.

Het stedebouwkundige ontwerp van Euralille is van de Nederlandse architect Rem Koolhaas en zijn bureau OMA. De kantoren en stations zijn ontworpen door verschillende architecten, onder wie Jean Nouvel. (ANP)