Greenpeace vindt weer kernmateriaal

PARIJS, 16 SEP. Het Franse ministerie van milieu onderzoekt berichten dat de nucleaire afvalverwerkingsfabriek in La Hague radioactief afval heeft achterlaten voor de kust van Normandië. Greenpeace is met deze laatste vondst van haar duikers voor de dag gekomen.

Volgens de milieu-activisten liggen de vaten met afval slechts 250 meter van het strand Les Moulinets. Behalve twee vaten is een 'filtersysteem en een afvoersysteem' van ongeveer twintig meter lang gevonden.

Directeur Patrick Ledermann van de fabriek zegt dat de vaten geen gevaar opleveren en slechts tijdelijk op de zeebodem zijn geparkeerd. Volgens zijn woordvoerder heeft Greenpeace weer eens het nieuws willen halen met een bangmaker die niets voorstelt. De gevonden materialen zijn gebruikt bij de schoonmaakoperatie die gaande is bij de afvoerpijp van de fabriek in de zee.

Het ministerie van Milieu is voor het eerst in handen van een Groene politicus, partijleider Dominique Voynet. Haar woordvoerder zegde een onderzoek toe, maar vond de verklaring van fabriekswege op het eerste gezicht geloofwaardig. Zij en haar partij Les Verts staan negatief tegenover het Franse energiebeleid dat voor 80 procent op kernenergie berust.

Als symbolische daad heeft de regering-Jospin, op voorstel van Voynet, na haar aantreden in juni besloten de nucleaire testcentrale Superphénix na jaren van mislukkingen te sluiten.

Met het verantwoord afronden van het project zijn nog vele jaren en miljarden gemoeid.