Gergjev dirigent in New York

NEW YORK, 16 SEPT. Valeri Gergjev, artistiek leider van de Kirov Opera in Sint Petersburg en chef-diriegnt van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, wordt eerste gastdirigent bij de Metropolitan Opera in New York. Gergjev zal in New York de komende vijf jaar acht opera's dirigeren, waaronder Boris Godoenov, Lady Macbeth van Mtsensk en Don Carlo.

James Levine, sinds 1976 chef-dirigent van de 'Met', is momenteel in onderhandeling met het Münchener Philharmonisches Orchester. Als de gemeenteraad van München instemt met zijn benoeming gaat Levine daar 12 weken per jaar werken. Levine wil in München vooral nieuwe werken dirigeren. De benoeming van Gergjev in New York staat niet in verband met Levine's eventuele aanstelling in München. Volgens Gergjev en Levine zal hun werk in respectievelijk Sint Petersburg en New York niet lijden onder hun nieuwe aanstellingen. Ook het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat tot en met 2000 een contract heeft met Gergjev, gaat daarvan uit.