Energieverbruik verdubbelt

LONDEN, 16 SEPT. De vraag naar energie over de hele wereld is tegen het jaar 2020 twee keer zo groot als nu. Om aan die vraag te kunnen voldoen, zijn investeringen nodig van tegen de drie biljoen dollar. Dit blijkt uit een studie die het Britse energieconcern Powergen heeft laten uitvoeren door het onderzoeksbureau Oxford Research.

De afgelopen tien jaar is de vraag naar energie met ruim 20 procent toegenomen. Die toeneming is groter dan het jaarlijkse energieverbruik van Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika samen.

De groei van de vraag is alleen maar aan het versnellen, wat vooral het geval is bij de vraag naar elektriciteit. Die groeide twee keer zo snel als de totale energievraag. Tegen 2020 kan de behoefte aan elektriciteit zijn verdrievoudigd, aldus de studie.

Voor de uitbreiding van de energieproductie, nodig om aan de vraag te voldoen, zijn investeringen nodig van drie biljoen dollar. Het merendeel van die investeringen zal afkomstig zijn van de overheden, die daarvoor op grote schaal staatsbedrijven zullen verkopen.

De sterke groei van het verbruik komt door de bevolkingsgroei. De wereld zal in 2020 ongeveer 7,8 miljard mensen tellen, tegen 5,2 miljard op het ogenblik. (ANP)