De Milliano op kieslijst van CDA

DEN HAAG, 16 SEPT. J. de Milliano (42), voorzitter van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen, wordt bij de komende Tweede-Kamerverkiezingen kandidaat voor het CDA. Het CDA-bestuur zal hem een prominente plaats op de kieslijst geven.

Betrouwbare bronnen bij Artsen zonder Grenzen en het CDA hebben dat gemeld. De Milliano en de partijwoordvoerder van het CDA bevestigen dat de twee “met elkaar in gesprek zijn”, maar willen niet vooruitlopen op de afloop van dat gesprek.

Het is voor het eerst dat het CDA erin slaagt een voorzitter van een neutrale organisatie als Artsen zonder Grenzen voor de Tweede Kamer te recruteren. De komst van De Milliano past in het streven van partijvoorzitter Helgers “nieuwe beelddragers van de christen-democratie” uit het moderne maatschappelijk middenveld aan te trekken.

De Milliano is al enige tijd lid van het CDA, maar was daarin tot op heden nooit actief. Hij bezocht partijraden van zowel het CDA als de PvdA. Aanvankelijk wees De Milliano een verzoek van enkele CDA-afdelingen af om zich te kandideren voor de Tweede Kamer, omdat hij dan voortijdig zijn bestuursvoorzitterschap van Artsen zonder Grenzen zou moeten stopzetten. De Milliano is nu over dit bezwaar heen gestapt, en zal voortijdig terugtreden als bestuursvoorzitter. Met zijn Kamerlidmaatschap wil hij het CDA helpen inhoud te geven aan de door het partijbestuur gewenste vernieuwing.

De Milliano werd in 1955 geboren in Breskens en zat op kostschool bij de paters Benedictijnen in Brugge. Hij studeerde geneeskunde in Kortrijk en Leuven, tropische geneeskunde in Antwerpen en bedrijfskunde op Nijenrode. Sinds 1983 is De Milliano actief voor Artsen zonder Grenzen, aanvankelijk als arts, vervolgens als directeur en tenslotte als bestuursvoorzitter.

    • Kees Versteegh