Bundesbank zinspeelt op hogere rente

ROTTERDAM, 16 SEPT. Op de financiële markten is de verwachting van een hogere rente in Duitsland versterkt, na uitlatingen van president Tietmeyer van de Duitse centrale bank, de Bundesbank. Hij zei dat de speelruimte van de centrale banken in Europa in de toekomst “aanzienlijk kleiner” wordt nu de ministers van Financiën dit weekeinde hebben besloten om in mei volgend jaar al de onderlinge koersen vast te leggen van de valuta die meedoen aan de Economische en Monetaire Unie (EMU).

In de periode tussen mei volgend jaar en begin 1999, als de muntunie van start gaat zullen de Europese centrale banken van de landen die aan de muntunie meedoen, vrijwillig als één centrale bank moeten gaan opereren om de fixatie van de wisselkoersen te ondersteunen. Pas in 1999 neemt de Europese Centrale Bank het rentebeleid centraal ter hand. Dat kan betekenen dat de huidige dominantie van de Bundesbank ten einde loopt, en de centrale bank op voorhand zijn rente vast opschroeft.

Door de uitlating van Tietmeyer kwam de koers van de dollar onder druk te staan. De dollarkoers zakte gisteren onder de 2 gulden stond vanmorgen op 1,99 gulden. De Bundesbank liet vanmorgen de geldmarktrente onveranderd op 3 procent.