Als Beatrix komt, is 't plasje opgedroogd

DEN HAAG, 16 SEPT. Donna stond vanmorgen als één van de eersten in de Ridderzaal. Grommend loopt ze langs de zetel waar koningin Beatrix de Troonrede zal voorlezen. Ze ruikt even aan de stoel van prins Claus. Na twee uur staat ze weer buiten en plast ze tegen de Ridderzaal. “Nee, niets gevonden”, zegt een politieman van de hondenbrigade. Kwispelend springt Donna een wit busje in.

Nog voor negen uur staan de eerste 'Oranjefans' bij de poorten bij het paleis Noordeinde. Mevrouw T. Borreman uit Naarden met een oranje doekje om haar hals. Met haar 45 jaar ervaring weet ze dat “het hekje bij Noordeinde” de beste plaats is. Naast haar staat O. Meijer uit Amersfoort. Prinsjesdag is “mooi”, maar vorige week beleefde hij een euforisch gevoel. Willem-Alexander zei op tv dat hij zich het meest verbonden voelde met prinses Juliana. “Dat is net zo iets als een doelpunt scoren tegen Duitsland.”

Voor het paleis rijdt Jan Wiarda, de nieuwe korpschef van Den Haag, al in de vroege morgen een deel van parcours. Hij zal dit jaar voor het eerst voor de Gouden koets uitrijden. Op het Noordeinde houdt hij even stil. Er liggen nog vuilniszakken op straat. Geen probleem, want de vuilniswagen komt nog vóór de koets van de koningin, zegt een agent. “Wiarda is graag waar het gebeurt, dat heb ik al gezien”, zegt hij over zijn nieuwe baas. In een van de vlaggenmasten wordt nog een verkreukelde vlag gehesen. De laatste auto's worden weggereden.

Inmiddels draait een grote vrachtwagen met zand rondjes over Het Binnenhof. Het plein wordt bedekt met een dun laagje zand. Het moet paarden en koets grip geven. In vak H groeit het aantal mensen gestaag. Tegen tienen loopt Tweede-Kamervoorzitter P. Bukman op de Ridderzaal af, enveloppen in zijn hand. Maar de meesten zijn niet geïnteresseerd in Bukman. De familie Van Staalduinen, die al 42 jaar in het Canadese Burlington woont, wacht vol spanning de Gouden Koets af. Ze hebben een “special trip” gemaakt. “Voor de Friese paarden”, zegt A. van Staalhuizen. Zijn vrouw bloost. Ze komt uit Friesland. Toch had Donna vanmorgen de beste plek. Om de Gouden Koets was het haar echter niet te doen. Ze moest gewoon werken. Haar plasje is tegen de middag alweer opgedroogd.

    • Koen Greven