AEX-fondsen houden elkaar in evenwicht

AMSTERDAM, 16 SEPT. Onder de hoofdfondsen die meetellen in de beursbarometer AEX-index waren vanochtend op een flauw gestemde beurs evenveel dalers als verliezers. De beursindex steeg met 3,61 punten punten naar 873,11 punten. Grootste stijger was, net als gisteren, KNP BT.

AMSTERDAM Het nieuws op de beursvloer kwam vanochtend van pc-producent Tulip. De uitgifte van 1,85 miljoen nieuwe aandelen en een miljoenenlening om de noodlijdende branchegenoot Commodore over te nemen, werd niet gewaardeerd door de beleggers. De koers ging op markt onderuit op 16,20 gulden, een verlies van 1,80.

De gisteren aangekondigde verkoop van de slecht renderende papierdivisie door KNP BT werd ook vanochtend positief gewaardeerd. Vanochtend steeg de koers met 2,60 naar 48,80 gulden, een stijging van 5,6 procent. De angst voor een renteverhoging liet ook de koersen van de financiële fondsen als ING, ABN Amro, Aegon en Fortis dalen.

De handel in Amerikaanse dollars stond ook vandaag nog onder invloed van de woorden van de Duitse Bundesbank-president Hans Tietmeyer over een afnemende invloed van de Duitse centrale bank. Zijn uitspraken werden uitgelegd als een voorschot op een mogelijke renteverhoging in zijn land. De dollar zakte daardoor met ruim twee cent tot 1,9855. Vanochtend steeg de koers met een cent naar 1,9958 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren tegen het sluiten van de markt in de rode cijfers gedoken. De Dow Jones, die geruime tijd op winst stond, sloot 21,83 punten lager op 7721,14.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio had een saaie dag. De Nikkei-index van 225 fondsen ging met een magere 8,70 punten omhoog tot 17.974,50.