AARDAPPEL ANDERS DAN ANDERS (II)

In het kader van het behoud van onze eigenwaarde in de keuken, het gevarieerd opdissen van de wekelijkse aardappels en mijn opstokerij de professor Sickbock-sauzen van de voedselindustrie te negeren (zie Recept maandag 15 september), ditmaal een recept voor een ovengerecht van aardappels met wilde paddestoelen.

Eenmaal in de schaal vergt dit gerecht volstrekt geen aandacht meer tot het moment van serveren, zodat er tijd is om kinderen in bad te stoppen, de was te vouwen of te strijken, de hond uit te laten, de gang te dweilen, de krant te lezen of op adem te komen en de dingen van de dag te laten bezinken bij een glaasje en een knabbeltje.

Bereiding: Snijd de aardappels in plakjes van krap een halve cm dik. Veeg de paddestoelen schoon met een zacht borsteltje of vochtig doekje en snijd ze in plakjes van gelijke dikte. Maal de boterham in een foodprocessor tot fijnkorrelig broodkruim, voeg peterselie en knoflook toe en laat de machine nog even draaien.

Vermeng dit kruidig broodkruim met de parmigiano. Vet de bodem van een niet al te grote ovenschaal met 1 eetlepel van de olijfolie in. Leg de helft van de plakjes aardappel dakpansgewijs in de schaal, bestrooi ze met zout en royaal peper en druppel er een halve eetlepel van de olie over. Leg daarop de helft van de in plakjes gesneden paddestoelen en bestrooi ze met de helft van het broodkruimmengsel. Druppel er een eetlepel van de olie overheen. Verwerk de resterende ingrediënten op dezelfde wijze. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie en schuif hem 60 minuten in een voorverwarmde (180 C) oven. Geen zorgen om aanbranden, zolang de oven maar niet staat te loeien en het aluminiumfolie de schaal goed afsluit, loopt het allemaal prima af.

Voorafgegaan door een kopje bouillon en afgesloten met een gemengde groene salade, stemt deze ovenschotel van aardappels en wilde paddestoelen tot grote tevredenheid aan tafel.

Voor 2-3 personen:

600 gram aardappels (vastkokers), geschild

300 gram (wilde) paddestoelen (boleten, pied de mouton, of shii-take of een mix hiervan)

1 oude bruine boterham zonder korst

3 eetlepels middelfijn gesneden peterselie

10 gram knoflook, gepeld

3 eetlepels versgeraspte parmigiano reggiano

4 eetlepels olijfolie zout en versgemalen zwarte peper

    • Florine Boucher