Weer twee Israeliërs in Z-Libanon gedood

TEL AVIV, 15 SEPT. Twee Israelische soldaten zijn het afgelopen weekeinde in de door Israel afgekondigde veiligheidszone in Zuid-Libanon gedood. Sedert augustus zijn nu 20 Israelische militairen in Libanon gesneuveld. Een van de soldaten liep op een landmijn. Hezbollah nam gisteren snel de verantwoordelijkheid op zich voor het plaatsen van deze mijn.

Volgens deze moslim-fundamentalistische organisatie werd de de aanslag gepleegd uit wraak voor de dood van Hadi Nasrallah, zoon van Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah. Deze sneuvelde vrijdag, met drie andere strijders van Hezbollah, tijdens een vuurgevecht met een Israelische eenheid. Het lijk van Hadi Nasrallah werd door de Israelische troepen naar Israel meegenomen en op de tv getoond.

In het Israelische leger lopen de meningen sterk uiteen over de vraag of sjeik Nasrallah het lijk van een Israelische soldaat tegen dat van zijn zoon zou willen ruilen. Het lichaam van de soldaat viel in handen van Hezbollah na een mislukte Israelische commando-overval op 5 september in Libanon, waarbij twaalf soldaten sneuvelden. Sedertdien bemiddelt het Rode Kruis tussen beide partijen over de voorwaarden van de uitlevering van het lijk van de soldaat aan Israel.

Minister van Interne Veiligheid Kahalani heeft vanochtend opgeroepen Beiroet te bombarderen om de regering daar te dwingen maatregelen tegen Hezbollah te nemen. Hij suggereerde voor de radio de elektriciteit- en watervoorziening uit te schakelen. “Wij moeten dat onmiddellijk doen, na elke aanval (door Hezbollah). Dan moet de regering wel haar leger naar Zuid-Libanon sturen om de rust te handhaven.”