Wallage: Tweede Kamer kan kleiner

DEN HAAG, 15 SEPT. De Tweede Kamer moet van honderdvijftig leden worden teruggebracht naar honderd leden. Bij de formatie van een nieuw kabinet zou de inkrimping van de Kamer moeten worden onderzocht. Dit voorstel lanceerde de fractieleider van de PvdA, J. Wallage, afgelopen zaterdag in een vraaggesprek met de Volkskrant. De andere grote partijen, CDA, VVD en D66, wijzen het voorstel van Wallage af.

Wallage wil met zijn voorstel bereiken dat de Kamer de regering op hoofdlijnen controleert. “Een kleinere Kamer wordt daar vanzelf toe gedwongen”, zegt hij in het vraaggesprek.

CDA-fractieleider J. De Hoop Scheffer wijst het voorstel van Wallage af. Hij voorziet dat kleinere partijen “naar de rand worden geschoven”, zegt hij desgevraagd. VVD-Kamerlid J. te Veldhuis spreekt van “een verschraling van de politiek”. Hij verwacht tevens dat een kleinere Kamer juist slechter in staat is de regering te controleren, zo zei hij afgelopen zaterdag via Radio I.

D66-Kamerlid Th. de Graaf weerspreekt dat de controlerende rol van de Kamer beter wordt door het aantal leden te verminderen. “Het functioneren van de Kamer wordt niet bepaald door het aantal leden. Het gaat er vooral om dat Kamerleden de juiste dingen doen”, zegt hij.

De Tweede Kamer heeft een aantal jaren uitgebreid gesproken over staatkundige hervormingen. Bij deze discussie is destijds door de Partij van de Arbeid geen verkleining van de Kamer voorgesteld. Eerder dit jaar pleitte de oud-voorzitter van de PvdA, F. Rottenberg, overigens ook voor een kleinere Kamer.

De vroegere leider van de VVD, H. Wiegel, lanceerde in 1977 bij de opstelling van het verkiezingsprogramma het idee om de Kamer naar honderd leden terug te brengen. Zijn voorstel werd echter door de partij afgewezen. Wiegel ontwikkelde dit idee destijds samen met de directeur van het wetenschappelijk bureau van de VVD, J. van Aartsen, de huidige minister van Landbouw.

De Tweede Kamer telt sinds 1956 honderdvijftig leden.