Vitesse in vorm voor bekerduel tegen SC Braga

ROTTERDAM, 15 SEPT. Vitesse en FC Twente hebben zelfvertrouwen opgedaan voor de UEFA-Cupduels van morgen tegen respectievelijk SC Braga en Lillestr. Vitesse won zaterdag met 5-0 van FC Utrecht. FC Twente behaalde een moeizame 2-1 overwinning bij NEC. Bij Ajax heeft trainer Olsen vijf spelers thuisgelaten voor de Europese bekerwedstrijd in het Sloveense Maribor. Reuser, Juan, Santos, Veldman en Ledezma bleven achter in Amsterdam.

Vitesse speelt de laatste weken uitstekend voetbal. De Arnhemse club dankt zijn succes aan de buitenlandse spitsen Curovic, Perovic en Machlas. Laatstgenoemde scoorde drie keer tegen FC Utrecht, dat dit seizoen wederom degradatievoetbal gaat spelen. Vitesse opende het nieuwe voetbalseizoen met een 5-0 nederlaag tegen Ajax. Daarna heeft trainer Ten Cate gekozen voor een tweemansvoorhoede met de Servische rommelaar Curovic en de Griekse goaltjesdief Machlas als speerpunten. De sierlijke buitenspeler Perovic speelt hangend aan de rechterkant.

Bij FC Utrecht waren de supporters meer aanwezig dan de spelers. Zeventien fans werden in Arnhem aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en vernieling. Voor aanvang van de wedstrijd kwam het al tot schermutselingen. Eerst gebeurde dat in de binnenstad van Arnhem, later rond stadion Nieuw Monnikenhuize. Volgens een politiewoordvoerder braken de supporters van Utrecht een deel van de tribunes af toen hun club op achterstand kwam. Na afloop besloot de politie de 450 resterende Utrechtenaren in hun vak te isoleren.

Bij NEC-FC Twente had de politie eveneens zijn handen vol. Na de wedstrijd bestormden ongeveer honderd NEC-supporters de bussen van FC Twente. De politie joeg de woedende Nijmegenaren weg. Zij verschansten zich in de bossen rond het Goffertstadion. Vanuit de bossen bekogelden zij de bussen met stenen en takken. De ruiten van drie bussen uit Enschede sneuvelden, terwijl verscheidene politieauto's schade opliepen. De weg langs het stadion lag over honderden meters bezaaid met glasscherven.

Trainer Meyer van FC Twente was na afloop ontevreden over het spel van zijn elftal. De Enschedese club stond al na drie minuten op achterstand door de treffer van de Pool Bociek. Binnen twintig minuten boog Petrov de achterstand om in een voorsprong, die Twente na rust met pijn en moeite vasthield. Een schot van invaller Schultz belandde via het lichaam van Van Halst op de lat. “Zo onrustig en slecht heb ik de ploeg nog nooit gezien”, concludeerde Meyer die morgen tegen Lillestr een beroep hoopt te doen op de geblesseerde spelers Bosman en Oude Kamphuis.

Sparta deed zaterdag goede zaken tegen Volendam. De tweede club uit Rotterdam won met 5-0, mede dankzij twee treffers van Dennis de Nooijer. De Zeeuwse spits stond aan de basis van de andere doelpunten. Voor trainer Van der Zee van Sparta was de ruime zege extra plezierig. Hij was vorig jaar nog coach van Volendam. Van der Zee predikt aanvallend voetbal en zag tot zijn voldoening dat het offensieve spel in treffers werd omgezet.

Bij Willem II beleeft de nieuwe trainer Adriaanse moeilijke tijden. De Tilburgse club behaalde zaterdag weliswaar zijn eerste punt, maar het 0-0 gelijkspel tegen Fortuna Sittard sprak niet tot de verbeelding. Adriaanse bekritiseerde een beslissing van arbiter Luinge, die vlak na rust een doelpunt van Hyppiä wegens buitenspel afkeurde. “Volgens mij was het een zuivere goal”, aldus Adriaanse.

NAC won voor de tweede achtereenvolgende keer door een doelpunt in de laatste minuut. Vorige week maandag scoorde Stewart in de slotfase tegen MVV. Gisteren was Gudelj matchwinner tegen De Graafschap. Heerenveen bleef bij RKC op 1-1 steken.