Vermiste vliegtuigen mogelijk gebotst

Windhoek, 15 sept. Zuidafrikaanse reddingsploegen hebben vanochtend enkele brokstukken gevonden die kennelijk afkomstig zijn van een Duits militair vliegtuig dat zaterdag boven het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan is verwdwenen. Zaterdag verdween rond hetzelfde tijdstip ook een amerikaans militair vrachtvliegtuig, en gespeculeerd wordt dat beide toestellen met elkaar in botsing zijn gekomen.

Het Duitse vliegtuig, een Toepolev Toe-154, had 24 mensen aan boord, het Amerikaanse, een Hercules C-141, negen.

Een Frans vliegtuig dat gisteren boven de plaats vloog waar de toestellen waarschijnlijk zijn neergekomen, circa 150 zeemijl ten noordwesten van het Namibische Walvisbaai, meldde een kort noodsignaal te hebben opgevangen. Een Franse militaire woordvoerder zei vanochtend echter dat het ook kan gaan om een verminkte melding van een ander reddingsvliegtuig. Onder andere twee Zuidafrikaanse vliegtuigen zijn aan het zoeken, samen met Duitse weerschepen en Namibische vissersboten. Duitsland stuurt nog enkele militaire vliegtuigen.

De twee vermiste vliegtuigen hadden verschillende bestemmingen. Het Duitse was op weg naar Kaapstad, waar de inzittenden de 75ste verjaardag van de Zuidafrikaanse marine zouden vieren. Het Amerikaanse toestel vloog van Namibië naar het eiland Ascension. Het luchtruim waar de toestellen verdwenen is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van Zuid-Afrika, Angola en Namibië.