Vendex begint ook met winkels bij pompen

ROTTERDAM, 15 SEPT. Na Albert Heijn en Spar gaat ook Vendex samen met een benzinemaatschappij beginnen met supermarkten in pompstations. De onderhandelingen over de zogenaamde pompshops tussen het detailhandelsconcern en een nog onbekende partner zijn bijna rond, zo heeft een woordvoerder van Vendex Foodgroup vanmorgen bevestigd.

Binnen nu en enkele weken verwacht Vendex de naam van de benzinemaatschappij bekend te kunnen maken. Het bedrijf zegt er zelf heel ver mee te zijn, maar kan nog niets loslaten. Of het gaat om een nieuwe winkelformule of om één van de bestaande Vendex-formules (Edah, Basismarkt, Konmar en sinds kort Prijsslag) wil Vendex ook nog niet kwijt.

Volgens het supermarkt-vakblad Distrifood zou BP wel eens de partner van Vendex kunnen zijn. Deze oliemaatschappij zegt zelf ook binnen enkele weken met de naam van een retailpartner te komen.

Begin dit jaar is BP Nederland gefuseerd met Mobil, waardoor het met 750 tankstations na Shell de grootste marktpartij is geworden. De Mobil-tankstations worden nu omgebouwd tot BP, maar er is nog geen supermarkt te vinden onder de groene daken.

Begin dit jaar maakte Albert Heijn bekend supermarkten in tankstations te gaan openen. Shell is inmiddels druk bezig 300 van zijn 750 tankstations in Nederland op te tuigen met een Albert Heijn. Ook Texaco, met 550 pompen de nummer drie, werkt aan de integratie van supermarkten in pompstations. Met de 'Spar Express' loopt momenteel de proef “winkelen terwijl u tankt”.

Minister Wijers meldde begin deze maand dat pompshops geen valse concurrentie vormen voor de middenstand. De minister deed zijn uitspraken na vragen van het verontruste CDA-Kamerlid Leers.

Sinds Albert Heijn en Shell hun plannen bekendmaakten, loopt de discussie over de wenselijkheid van minisupermarkten aan de snelweg. Het CDA pleitte in februari voor een verbod op pompshops. Dat bleek niet mogelijk. Wijers liet destijds weten dat de Kamer zelf bij de behandeling van de Winkeltijdenwet heeft aangedrongen op minder strakke regels voor pompstations die 'branchevreemde' artikelen willen verkopen.

Voorwaarde voor Wijers is wel dat meer dan de helft van de omzet van tankstations moet bestaan uit de opbrengst van benzine en andere tankstation-artikelen.