Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Elco Brinkman en Lucas Reijnders over het poldermodel. Verder de verkiezingen in Bosnië en een onderzoek naar allergie voor wespen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Een gesprek met De Klerk, de ex-president van Zuid-Afrika. En een reportage over moslims die in Srebrenica gingen stemmen. Ned.1, 20.25-21.00u.

Nova. Gaat in op de iepenziekte in Zeeland, waar 70.000 bomen gerooid moeten worden. En aandacht voor de Amerikaanse speelfilm Paradise Road, over een deels Nederlands vrouwenkoor in een Japans kamp tijdens WO II.

Ned.3, 22.33-23.08u.

Prinsjesdag 1997. Rechtstreeks verslag van de rijtoer van koningin Beatrix naar de Ridderzaal, de Troonrede en de overhandiging van de Miljoenennota door minister Zalm van Financiën. Morgen, Ned.1 12.40-13.40 en Ned.2, 12.40-15.35u.

DOCUMENTAIRES

Document: De reizigster. Documentaire over het leven van de nu 90-jarige mevrouw Van Orshoven, die na WO II met zeven kinderen naar Belgisch Kongo vertrok, als onderwijzeres en vroedvrouw werkte en alles op film vastlegde. Na twintig jaar ontdekte ze India en sindsdien bezoekt ze dat land elk jaar voor een paar maanden. BRTN2, 20.30-21.20u.

Decisive Weapons. Zesdelige serie over de invloed van wapens. Het vliegdekschip, dat voor het eerst door de Britten werd gebruikt tijdens WO I, werd met scepsis ontvangen, tot de Japanners hun aanval op de Amerikaanse vloot bij Pearl Harbor uitvoerden vanaf vliegdekschepen. BBC2, 21.00-21.30u.

Curaçao: Van Watamula tot Punt Kanon (3). Zesentwintigdelige serie reportages van Netty van Hoorn over Curaçao waar vijftig etnische groepen, waaronder Portugezen, Surinamers, joden, Indiërs, Arabieren, Nederlanders en Colombianen naast elkaar leven. Een aantal bewoners van het Caraïbische eiland wordt een jaar lang gevolgd. Ned.3, 21.27-22.00u.

Panorama. In The Ultimate Taboo aandacht voor het seksueel misbruiken van kinderen door vrouwen. Gesprekken met slachtoffers, daders en deskundigen die van mening zijn dat dit probleem eens onder de aandacht gebracht moet worden. BBC1, 23.00-23.40u.

AMUSEMENT

Villa Felderhof. In 'zijn' villa aan de Côte d'Azur ontvangt Rik Felderhof ditmaal de voormalige zangeres Vanessa, echtgenote van Free Record Shop-baas Hans Breukhoven en moeder van vijf kinderen en socioloog/publicist Pim Fortuyn. Ned.1, 21.05-22.01u.

MUZIEK

North Sea Jazz Festival 1997. Opnamen van concerten ter gelegenheid van het North Sea Jazz Festival van 1997. Al Jarreau brengt onder meer Your song en We're in this love together. Ned.3, 20.13-20.31u.

Elgar's Tenth Muse. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.31-21.27u.

Jonathan Miller's Opera Works. Zesdelige serie in de vorm van masterclasses, over de productie van een opera. Deze keer The Chorus met koorwerken uit Die Matthäus Passion van J.S. Bach en Die Zauberflöte van Mozart. BBC2, 0.15-1.05u.

KUNST

Film 97 with Barry Norman. Aandacht voor onder meer de films: Career Girls van Mike Leigh, Photographing Fairies met Toby Stephens en Ben Kingsley, naar de roman van Steve Szilagy, My Best Friends Wedding met Julia Roberts en Rupert Everett en een bezoek aan de set van Head above Water. BBC1, 0.35-1.05u.

FILMS

Mirror, Mirror (Marina Sargenti, 1990, VS). Speelfilmdebuut van videoclipmaker is minder excessieve griezelfilm waarin high school-leerlinge Rainbow Harvest zich via een spiegel toegang verschaft tot een duivelse onderwereld. Met Karen Black als haar moeder. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

.Addams Family Values / The Addams Family 2 (Barry Sonnenfeld, 1993, VS). Mechanisch maar zorgvuldig uitgevoerde vervolgfilm over monsterlijke familie - die in de jaren zestig populair was als tv-serie - voldoet als satire op de deugdzaamheid van het gemiddelde Amerikaanse gezinsleven nog beter dan deel 1. Nieuwe baby en gouvernante ontwrichten de Addams. Met Raul Julia, Anjelica Huston. SBS6, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

The Maddening (Danny Huston, 1995, VS). Conventionele psychologische thriller van de zoon van John. Mia Sara en haar dochtertje worden gegijzeld door het getroubleerde echtpaar Burt Reynolds en Angie Dickinson. Duitsl.2, 22.15-23.50u., nagesynchroniseerd.

.Lap rouge (Lodewijk Crijns, 1996, Nederland). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.08-0.08u.

.Dal Polo al l'Equatore (Yervant Gianikian & Angela Lucchi, 1987, West-Duitsland/Italië). Compilatie van materiaal uit archief van Italiaanse documentaire-pionier Luca Comerio (1874-1940), onder meer de enige officiële filmverslaggever in het Italiaanse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Duitsl.2, 0.05-1.45u., dialoogloos.

The Sea of Grass (Elia Kazan, 1947, VS). Povere semi-western naar roman van Conrad Richter. Spencer Tracy vecht voor lap grond en vervreemdt van zijn familie. Ook met Katharine Hepburn, Melvyn Douglas. Duitsl.1, 0.50-2.50u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Goin' South (Jack Nicholson, 1978, VS). Tweede door Nicholson geregisseerde speelfilm is een semi-komische western waarin een outlaw (Nicholson) de doodstraf ontloopt door huwelijk met goedwillende oude vrijster annex mijneigenaresse Mary Steenburgen. Bijrollen van John Belushi en Danny De Vito. BBC1, 1.05-2.45u.

In Old Montana (Raymond Johnson, 1939, VS). B-western met Fred Scott. Morgen, BBC2, 11.30-12.30u., zwart-wit.