Schelmenstreek bevrijdt Dynabyte van concurrentie

ZWOLLE, 15 SEPT. De directeuren van de pc-winkelketen Dynabyte moeten nog lachen om hun kleine schelmenstreek. Na het faillissement van computermaker Commodore in Nieuw-Vennep kochten ze, naast de zeventien winkels, ook de inventarissen van de andere Commodore-winkels op, om te voorkomen dat een concurrent de verkooppunten zou overnemen. “Ik zit niet op een concurrent te wachten”, grijnst bestuursvoorzitter F. Jonkeren.

Dynabyte uit Zwolle behoort plotseling tot de grotere verkopers binnen de computerwereld. Het winkelbestand verdubbelde door de overname van de Commodores tot vijendertig. Inmiddels werken vijftig werknemers van Commodore bij Dynabyte, terwijl er nog twintig vacatures openstaan.

Afgelopen weekeinde zijn de eerste tot Dynabyte omgebouwde winkels opengegaan. De vestiging in Breda opende als eerste haar deuren. De voormalige Commodore-filialen in Roosendaal en Den Bosch komen het laatst aan de beurt in verband met de verbouwing.

De ondergang van Commodore kwam ook voor sommige Commodore-werknemers als een verrassing, zo verklaart Jonkeren. De verkopers van de Commodore-shop in Zwolle waren, na een intensieve verbouwing, nog maar net twee dagen open toen het bedrijf uit Nieuw-Vennep uitstel van betaling moest aanvragen.

Jonkeren en zijn mede-directeur M. Distel zijn blij met de ondergang van Commodore. “Een concurrent valt weg. Wij zijn twee zo groot geworden”, merkt Distel op.

De voormalige Escom-dochter zat Dynabyte vaak dwars door de felle prijsconcurrentie. In de ogen van de Zwollenaren verkocht Commodore zijn computers te goedkoop om de grote fabriek in Nieuw-Vennep maar aan de gang te houden. “Zij moesten koste wat het kost de fabriek draaiende houden”, verklaart Distel.

Dat had tot gevolg dat regelmatig grote contracten aan de neus van Dynabyte voorbij gingen. Bijna handenwrijvend constateert Jonkeren dat zijn onderneming na het wegvallen van Commodore nu al kans maakt op 20 miljoen gulden aan orders.

De twee directeuren-aandeelhouders willen niet dezelfde fout maken als Commodore. Dynabytes hoofdkantoor is typisch low budget, gevestigd in een simpele loods met als buurman een verkoper van wc-potten en badkuipen. Het hoofdkantoor van Commodore daarentegen was bemand met veel mensen en dus te duur. “Zij hadden ruim vierhonderd mensen nodig voor vijfendertig winkels. Onze vijendertig winkels hebben genoeg aan tweehonderd mensen”, verklaart Distel, “Je hebt geen duur tapijt in je hoofdkantoor nodig. Het geld wordt verdiend in je winkel.”

Het verkopen van computers is een vechtmarkt geworden. Toen Jonkeren vijftien jaar geleden voor het eerst via zijn fotozaak thuiscomputertjes verkocht, waren zijn verwachtingen over de marktgroei hoog gespannen. De fotozaak heeft de bestuursvoorzitter inmiddels ingeruild voor een complete winkelketen, terwijl de markt volledig is veranderd. De consument weet tegenwoordig alles van computers. De winkelplanken bezwijken bijna onder het overvloedige pc-aanbod.

Toch denken de twee te kunnen scoren, mede door de nieuwe winkels. Vorig jaar was Dynabyte goed voor een omzet van 63 miljoen gulden. Dit jaar komt de grens van 120 miljoen gulden in zicht, terwijl een uitloop naar 150 miljoen gulden mogelijk is.

Alleen hoog geautomatiseerde bedrijven kunnen volgens Jonkeren overleven in een sector die om de paar maanden een nieuwe pc presenteert. Voorraden aanhouden is een levensgroot risico. Voordat je het weet zijn de geheugenchips, harde schijven of pc's verouderd en dus geen cent meer waard. Elke dag weer kijken hij en Distel naar de omzetten in hun winkels. Bij tegenvallers kunnen ze onmiddellijk maatregelen genomen.

Jonkeren praat voluit over zijn automatiseringssysteem. Zelfs de verkoop van software via Internet is gekoppeld aan het interne computernetwerk, zo zegt hij.

Helemaal zonder papier kunnen ze echter ook bij Dynabyte niet. Het bureau is bezaaid met paperassen, terwijl stapels bedrijfsmemo's steun zoeken bij een kantoorwand. Volgens Jonkeren is de papierberg van tijdelijke aard. Als de overname volledig is afgerond, is zijn bureau vanaf volgende week heel leeg. (ANP)

    • Walter Devenijns