Nuis verdeelt monumentengeld

GELDROP, 15 SEPT. Er is dit jaar achttien miljoen gulden extra voor de restauratie van kerken ter beschikking. Voor monumenten als kastelen en industrieel erfgoed komt er zeventien miljoen gulden bij. De restauratie van woonhuizen en boerderijen wordt met vijftien miljoen meer gestimuleerd.

Staatssecretaris Nuis (Cultuur) maakte dit in Geldrop bekend aan de vooravond van de Open Monumentdag zaterdag. Het geld komt bovenop de tachtig miljoen gulden die er voor dit jaar al beschikbaar was.

De verdeling van vijftig miljoen gulden meer voor de restauratie van monumenten is het gevolg van de 275 miljoen gulden die twee jaar geleden extra werd gereserveerd. Er is nu een Werkplan Monumentenzorg Op de bres.

Op de jaarlijkse Open Monumentendag hebben zaterdag naar schatting 750.000 bezoekers in totaal 3.000 opengestelde monumenten bezocht. (ANP)