Koers KNP BT explodeert door verkoopbericht

AMSTERDAM, 15 SEPT. Grootste winnaar op de Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend KNP BT. Na het bericht over de verkoop van haar noodlijdende papierdivisie schoot de koers met bijna tien procent omhoog tot 47,70 gulden. De AEX-beursindex steeg licht.

AMSTERDAM De toonaangevende beursbarometer noteerde vroeg in de middag 867,56 punten, een stijging van 2,83 punten ten opzichte van de slotkoers van vrijdag.

KNP BT was de nummer één onder de hoofdfondsen na het bericht over de verkoop van de slecht draaiende papiertak aan het Zuidafrikaanse concern Sappi. Beleggers ontvingen de mededelingen hierover met instemming. Toch waren niet alle beurshandelaren ingenomen over de overeenkomst. KNP krijgt een belang in Sappi, een firma die volgens handelaren niet al te sterk is. Ook hebben de Amsterdammers een belang gekregen in een cyclische pulpproducent. KNP BT gebruikt overigens een deel van de verkoopopbrengst om aandelen terug te kopen.

Heineken behoorde ook bij de koplopers onder de hoofdfondsen. Het concern had afgelopen vrijdag mooie halfjaarcijfers gepubliceerd, terwijl de verwachtingen minder goed waren. Heineken werd beloond met een winst van 7,10 op 341,60 gulden.

Grolsch werd zeven dubbeltjes meer waard op 60,20 gulden. Heineken zegt dat concurrent Grolsch te koop is. De brouwer uit het oosten van het land heeft die opmerking gepikeerd ontkend.

Transportconcern Nedlloyd was de sterkste daler onder de hoofdfondsen. De onderneming, die enkele tientallen banen in Frankrijk zou willen schrappen, liet 70 cent liggen op 61,10. Nedlloyd is zeer dollargevoelig. Elke achteruitgang van de dollar kost het concern miljoenen.

Polygram was vast gestemd op 113 gulden, een stijging van 6,80. Eigenaar Philips steeg met drie gulden naar 149 gulden.

Het besluit van de Europese ministers van Financiën, om bij de bekendmaking van de landen die kunnen deelnemen aan de EMU tegelijk de onderlinge wisselkoersen te koppelen, had vanochtend weinig invloed op de Europese wisselmarkten.

De mark was fractioneel lager, zoals al vaker is gebeurd wanneer duidelijk wordt dat het de EU ernst is met de monetaire unie.

De dollar noteerde vanochtend vroeg rond de twee gulden en dook rond het middaguur onder deze grens. De Amerikaanse munt kostte toen 1,9890 gulden, tegen 2,0050 gulden eind vorige week.

Meer invloed dan het EMU-besluit van het afgelopen weekeinde heeft de mogelijkheid dat de rente in Duitsland - en Japan - omhoog gaat. Dat heeft een negatief effect op de dollarkoers.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was maandag dicht in verband met de viering van een nationale feestdag.