KNP BT stoot verliesgevend Leykam af

AMSTERDAM, 15 SEPT. KNP BT verkoopt nog dit jaar haar slecht renderende papierdivisie KNP Leykam voor een bedrag van 1,5 miljard gulden aan het Zuidafrikaanse Sappi (South African Paper & Pulp Industry) die wereldleider is op de markt van papierproductie.

Bestuursvoorzitter F.J. de Wit van de beursgenoteerde papier-, verpakkings- en distributiegigant noemde de verkoop van het belang van 91,54 procent in KNP Leykam vanochtend “een werelddeal” omdat deze “van groot strategisch belang is”.

KNP BT heeft met de verkoop de rotte plek in het concern kunnen wegsnijden en wil met de opbrengst dan ook direct haar balans “oppoetsen.” Zo nemen door de verkoop de schulden van het concern met 1,4 miljard gulden af (naar 1 miljard gulden) omdat Sappi de schulden van KNP Leykam overneemt. Tevens wil KNP BT met het kapitaal haar handels- en verpakkingsactiviteiten versneld uitbreiden door overnames te doen. Het concern denkt daarbij aan de distributie van kantoorartikelen. Ook zal KNP BT met het geld eigen aandelen opkopen via opties en in aandelen om te zetten obligaties. Hiermee wil het bedrijf verwatering van het aandelenpakket voorkomen zodat de waarde van het concern stijgt.

De noodlijdende papierdivisie staat al enige tijd op de lijst van af te stoten activiteiten omdat KNP Leykam door de malaise op de papiermarkt nauwelijks winst maakt. In 1993 nam KNP de Oostenrijkse fabikant Leykam over. Een succes is de aankoop nooit geworden, tot grote ontevredenheid van beleggers. Desondanks heeft KNP BT veel geïnvesteerd. Er werd 1 miljard in de bouw van een nieuwe papiermachine in de Oostenrijkse fabriek gestoken, die in november van dit jaar voorzichtig op gang zal komen. In januari kondigde KNP BT een reorganisatie bij de divisie aan om de kosten structureel met 100 miljoen gulden per jaar omlaag brengen. Hierdoor zouden tot 1999 duizend arbeidsplaatsen (350 in Nederland) van de in totaal 4.600 verdwijnen. De Wit wilde na de investering in nieuwe machines vijftien procent meer produceren met twintig procent minder personeel. Ondanks de verkoop aan Sappi zal het afslankingsprogramma van Leykam worden voortgezet. Geruchten als zou Sappi Leykam nog verder willen inkrimpen, kon De Wit vanochtend niet bevestigen. “Dat moet u vanaf nu aan Sappi vragen.” Onduidelijk is daarom wat de gevolgen zullen zijn voor de produktielocaties in Maastricht, Nijmegen, Lanaken (België) en Gratkorn (Oostenrijk).

Dat er iets stond te gebeuren met KNP Leykam was vorig jaar al duidelijk. Het moederconcern maakte er vorig jaar september geen geheim van dat ze de papierproductie zou willen samenvoegen met een andere Europese partij. De naam van het Zweedse Stora viel toen als mogelijke kandidaat. KNP BT zegt naar allerlei varianten van samenwerking of overname te hebben gekeken. “Wij hebben met alle grote papierproducenten gesproken. Daaronder zaten ook Noordeuropese bedrijven. Sappi was voor ons de beste kandidaat omdat het hier een win-win-win situatie betreft. Zowel wij, als Leykam en Sappi worden er beter van”, aldus financieel directeur R. Bonnier.Sappi is de grootste producent van houtvrij gestreken papier ter wereld, met leidende posities in de VS en Afrika. Het bedrijf produceert op jaarbasis drie miljoen ton papier. In Europa was het bedrijf nog niet op grote schaal actief. KNP BT vermoedt dat Sappi zich nu ook op Azië zal gaan richten.

KNP BT ontvangt van de overnamesom ongeveer 750 miljoen gulden via een soort cheque die ze kan omwisselen in contanten. Het resterende bedrag wordt uitbetaald in aandelen Sappi.