Hoofdrol voor verdedigers in De Kuip

ROTTERDAM, 15 SEPT. Feyenoord-PSV heet in het moderne voetbaljargon een traditional te zijn. Klassieker in goed Nederlands. Maar het begint steeds meer een traditie te worden dat dit duel in De Kuip onbeslist eindigt. Ook gisteren namen beide teams genoegen met een gelijkspel: 1-1. Het was tekenend dat verdedigers (Van Gobbel en Van der Weerden) de doelpunten forceerden.

Juventus en Manchester United, Dinamo Kiev en FC Barcelona, vanaf woensdag de gerenommeerde tegenstanders van respectievelijk Feyenoord en PSV in de Champions League, hoeven vooralsnog niet wakker te liggen van de aanvallende kwaliteiten van de Nederlandse representanten op het hoogste Europese platform. Feyenoord-PSV stond in het teken van de machteloze aanval.

Al bezat de topper meer kwaliteit en amusementswaarde dan vorig seizoen, de trainers Arie Haan en Dick Advocaat zullen met onzekere gevoelens aan het Europese avontuur beginnen. PSV kreeg in Rotterdam-Zuid nauwelijks kansen en dat had meer met de falende spitsen van de landskampioen te maken dan met de degelijke defensie van Feyenoord. Het team van Arie Haan speelde een goede eerste helft, maar zakte aanzienlijk weg naarmate PSV meer aanvallers in de strijd bracht.

PSV zag dat Gilles de Bilde, die al weken wanhopig zoekt naar zijn vorm, geen enkel gevaar stichtte voor het doel van Jurek Dudek. En Feyenoord moest constateren dat de peperdure aankoop Julio Cruz er niet aan te pas kwam tegen Stan Valckx. Om van het machteloze optreden van Henk Vos nog maar te zwijgen. Cruz uitte zijn frustatie buiten het gezichtsveld van arbiter Uilenberg met een rake elleboogstoot op de schedel van de PSV-verdediger. Het tastbare bewijs voor de tuchtcommissie was een flink ei, maat 4, op het voorhoofd van Valckx. Dat alles duidelijk zichtbaar op de tv-beelden.

Dick Advocaat had vooraf geprobeerd enige zekerheid in te bouwen. Chris van der Weerden kreeg als extra verdedigende middenvelder de taak Pablo Sanchez uit te schakelen. Tevens werd Wim Jonk hierdoor ontlast van zijn defensieve taken. Op papier wel een aardige zet, maar in werkelijkheid toch niet meer dan een ordinaire aanpassing. De Eindhovenaren hadden een verdediger extra, maar kwamen in de aanval een mannetje te kort.

Waarom ging PSV niet uit van eigen kracht? Onzekerheid over de vorm, of angst om weer punten te verspelen na remises tegen NAC en De Graafschap? Net of er in de huidige puntentelling zoveel verschil bestaat tussen een gelijkspel en een nederlaag. Het driepuntensysteem vraagt om een alles-of-niets-aanpak. De realiteit was nu dat het voorzichtige PSV toch weer twee punten verder achterraakte op Ajax, de lachende derde. Zes punten bedraagt de kloof al met de rivaal uit Amsterdam. Terwijl PSV vorig seizoen na vijf wedstrijden nog geen punt had verspeeld. “Maar een jaar geleden hadden wij met de kerst achttien punten voorsprong op Ajax en toen vond ik ook niet dat wij zo geweldig speelden. Het zegt dus allemaal nog weinig”, probeerde Advocaat te relativeren.

Ook zijn tactische ingreep probeerde de Haagse trainer in een ander daglicht te plaatsen. Hij wees erop dat PSV in plaats van vier met drie aanvallers speelde. In de praktijk stond alleen De Bilde in de frontlinie. Zenden, Cocu en Iwan, van wie de laatste opnieuw ontdekte dat De Kuip zijn stadion niet is, lieten zich simpel naar de zijlijn drukken. “We speelden vandaag natuurlijk niet tegen Blauw-Zwart 4”, verraadde Advocaat zijn respect voor Feyenoord. “We hebben geprobeerd Cruz, Van Gastel en Sanchez uit te schakelen. Dat zijn toonaangevende spelers bij Feyenoord. Door de oplossing met Van der Weerden stonden Jonk en Cocu voortdurend vrij. Het rendement dat zij leverden was echter gering. Tja, en dat De Bilde het nu steeds laat afweten is ongelooflijk. Hij klaagt voortdurend over een bilspier, maar hij kan toch wel snelheid maken. Je ziet niets meer van hem.”

PSV wacht met smart op de terugkeer van Luc Nilis om zijn eigen spel weer te kunnen spelen. De Belg, die bijna is hersteld van een enkeloperatie, zal echter ook woensdag nog niet van de partij kunnen zijn tegen Dinamo Kiev. Met nieuweling Peter Mler en Arnold Bruggink voor Gilles de Bilde en Tomek Iwan kon PSV in de tweede helft de bal beter in de ploeg houden. “Je moet je eigen ik nooit verloochenen”, zei Wim Jonk. Waarmee hij kennelijk wilde aangeven dat de aanpassing met Van der Weerden, die speciaal voor hem was aangebracht, in zijn optiek niet nodig was geweest. “Je kunt toch maar beter altijd je eigen spel spelen. Ook al was dit bedoeld om meer rendement te bereiken.” Dat de Volendammer geen stempel kon drukken op de wedstrijd, had volgens hem vooral te maken met het gebrek aan stootkracht. Als Jonk geen afspeelmogelijkheden heeft, kun je hem inderdaad net zo goed niet opstellen.

Ondanks de zwakke optredens van Cruz, Vos en Sanchez was Feyenoord nog het dichtst bij een overwinning. In de eerste helft zorgde Ulrich van Gobbel voor het verschil. Hij begon als rechtsback, maar toen de sluwe Haan ontdekte dat PSV kwetsbaar was aan de linkerkant zette hij Boateng in de mandekking en mocht de teruggekeerde zoon met zijn machtige stappen langs de lijn demarrages plaatsen. In de 22ste minuut zette Van Gobbel zijn geliefde club Feyenoord triomfantelijk op voorsprong. Arthur Numan werd op het verkeerde been gezet en Waterreus taxeerde de inzet vervolgens verkeerd. Het schot was zeker niet onhoudbaar. “Waterreus is tweede keus”, zong de Feyenoord-aanhang treiterend. Van Gobbel werkte ondertussen aan zijn eigen show, geïnspireerd door hetzelfde enthousiaste publiek. Tien minuten na de treffer kreeg hij een grote kans op 2-0, de bal vloog rakelings over de lat. En kort voor de rust speelde hij Jonk de bal door de benen.

De show van Van Gobbel duurde slechts één helft. De krachtmens is na zijn buitenlandse avontuur bij Galatasaray en recentelijk Southampton nog niet in topconditie. Vandaar dat Haan de verdediger een kwartier voor tijd naar de kant haalde. Mokkend nam Van Gobbel plaats op de reservebank. “We moeten dit maar binnenskamers bespreken. Ik wil natuurlijk spelen.” Op het moment van de wissel had PSV al de gelijkmaker afgedwongen. Jonk stuurde Van der Weerden de diepte in. Voor de aanstormende Dudek schoot hij de bal over. De Poolse doelman kon niet zien dat de bal achter zijn rug het doel niet raakte en gleed in een sliding de PSV'er onderuit. Een doelman moet op dat moment maar zien dat hij zijn benen intrekt, een raar uitgangspunt eigenlijk. Uilenberg handelde volgens de regels door een strafschop toe te kennen. Jonk bezorgde PSV vervolgens een punt.

Haan bekritiseerde achteraf de beslissing van Uilenberg. “Er mocht van alles op de rest van het veld, maar in het strafschopgebied was dit zwaar bestraft. De speler viel over de benen van de keeper.” De trainer van Feyenoord verloor net als zijn collega Advocaat voor de tweede keer binnen een week twee dure punten. “Dat is zuur, maar gezien het beeld van de tweede helft moeten we vrede hebben met dit resultaat”, sprak Haan realistisch.

    • Erik Oudshoorn