Groep kolonisten in O-Jeruzalem

TEL AVIV, 15 SEPT. Een groep Israelische kolonisten heeft gisteravond twee gebouwen betrokken in Ras al-Amud in Arabisch Oost-Jeruzalem. Volgens de krant Yediot Ahronot is het leger op de Westelijke Jordaanoever in verhoogde staat van paraatheid gebracht uit vrees voor gewelddadige Palestijnse protesten.

Premier Benjamin Netanyahu had zich kort tevoren om politieke redenen opnieuw uitgesproken tegen de bouw van 70 woningen op deze plaats, waar de grond is gekocht door een Amerikaanse joodse multimiljonair. Maar Netanyahu's woordvoerder onderstreepte vandaag dat de kolonisten “in alle wettigheid” in de huizen zitten en dat “de regering de politie niet kan bevelen hen met geweld te verwijderen omdat het Hooggerechtshof hen dan onmiddellijk zal toestaan naar de gebouwen terug te gaan”.

De groep kolonisten van de ultra-orthodoxe Ateret Hacohanim-beweging zwaaide vanochtend triomfantelijk met Israelische vlaggen. “Dit is een joodse plaats. We zijn naar huis teruggekeerd”, zei een van de bezetters, de 17-jarig meisje. Tientallen politiemannen zijn bij de gebouwen geposteerd. Gisteravond en vanochtend gooiden Palestijnen met stenen naar de politie.

Volgens radio Israel zeiden woordvoerders van de groep aanvankelijk dat beide gebouwen met toestemming van en in coördinatie met het bureau van premier Netanyahu in bezit waren genomen. Later in de ochtend kwamen ze van die verklaring terug. Maar minister van Binnenlandse Veiligheid Kahalani bevestigde vanochtend dat hij van de zaak afwist. Er zijn ook berichten dat de autoriteiten de kolonisten hebben gevraagd met de bezetting te wachten tot na het vertrek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright.

Ehud Barak, de leider van de Arbeidspartij, heeft vanmorgen het in bezit nemen van de huizen in Ras al-Amud een provocatie genoemd. Daarentegen zeiden politici uit de nationalistische regeringscoalitie dat het bouwen van huizen voor Israeliërs in Ras al-Amud een passend zionistisch antwoord zou zijn op de Palestijnse terreur.

Netanyahu kondigde gisteren enkele maatregelen aan ter verlichting van de Israelische druk op de Palestijnen. De interne afgrendeling van de Palestijnse steden is vandaag opgeheven en Israeliërs mogen weer de Palestijnse steden aandoen. Ongeveer 2.300 Palestijnen hebben weer toestemming gekregen naar Israel te komen. Ook zal Israel een deel van het geld dat uit protest tegen het nalaten van scherpe Palestijnse acties tegen de terreur werd achtergehouden aan de Palestijnse bestuursautonomie overdragen.

    • Salomon Bouman