FNV komt met 3,5 pct looneis

ROTTERDAM, 15 SEPT. De vakcentrale FNV zal bij de komende CAO-onderhandelingen 3,5 procent meer loon vragen. Van die looneis is 2 procent bedoeld ter compensatie van de inflatie en 1,5 procent als reële verbetering van de koopkracht. Het is voor het eerst sinds 1993 dat de grootste Nederlandse vakcentrale streeft naar koopkrachtverbetering.

Vandaag heeft de federatieraad van de FNV officieel besloten met welke looneis de onderhandelaars straks het CAO-overleg beginnen in de ondernemingen en bedrijfstakken. Belangrijke contracten die in 1997 of 1998 moeten worden vernieuwd zijn onder andere de CAO voor de bankensector, voor de grootmetaal en voor de werknemers van Akzo Nobel en Philips. Zowel bij de banken als bij Akzo Nobel is in 1995 een 36-urige werkweek afgesproken, waarbij de werknemers in ruil niet of nauwelijks loonsverhoging hebben gekregen.

Behalve over de looneis van 3,5 procent kunnen de FNV-onderhandelaars ook met de werkgevers overleggen over andere verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden, zoals scholings- of verlofmogelijkheden. De totale loonruimte (de mate waarin de loonkosten kunnen stijgen) is door de FNV vastgesteld op 4 tot 5 procent. Die loonruimte is opgebouwd uit de groei van de arbeidsproduktiviteit in 1997 (2,25 procent) en de index van afzetprijzen voor producenten dit jaar (2 procent).

Begin vorige maand was al bekend dat binnen de FNV werd gedacht aan een looneis van 3,5 procent. In reactie daarop liet VNO-NCW-voorzitter J. Blankert weten dat zo'n loonstijging de Nederlandse werkgevers op veel te hoge kosten zou jagen.

CAO-coördinator H. van der Kolk van de vakcentrale FNV vindt de uitspraken van Blankert onterecht: “We hebben alle redenen van de wereld om dit jaar te komen tot een forse koopkrachtstijging. Met die 3,5 procent hebben we een keurige en reële looneis.”

De FNV wil de extra loonruimte van 1 à 1,5 procent gebruiken voor het verbeteren van scholings- en verlofregelingen, omdat werknemers daarmee hun eigen positie op de arbeidsmarkt kunnen verbeteren.