'Ex-echtgenote Mandela naar top van ANC'

JOHANNESBURG, 15 SEPT. Winnie Madikizela-Mandela is gisteren door de vrouwenorganisatie van het ANC voorgedragen als nieuwe vice-voorzitter van de partij.

De nominatie komt enige dagen nadat haar naam opnieuw in verband is gebracht met moord en ontvoering in de jaren tachtig. De 'coach' van haar vroegere 'voetbalclub' zei gisteren dat Winnie was betrokken bij twee moorden.

Het 'nationaal uitvoerend comité' van de ANCWL (de vrouwenliga van het ANC) droeg zijn voorzitster, mevrouw Mandela, voor als opvolger van Thabo Mbeki. Over drie maanden kiest het ANC een nieuwe partijtop. De Zuid-Afrikaanse staatspresident Nelson Mandela treedt dan af als voorzitter en zal naar verwachting worden opgevolgd door de huidige tweede man, Thabo Mbeki, tevens vice-president van de republiek. Wie het nieuwe vice-voorzitterschap, een invloedrijke post, zal bekleden, is nog lang niet uitgemaakt. Voorlopig zijn Matthews Phosa, premier van de provincie Mpumalanga en Jacob Zuma, ANC-leider in KwaZulu/Natal genoemd. Winnie Mandela is de derde kandidaat.

Een woordvoerder van de ANC-vrouwenliga maande gisteren de media op te houden met het verspreiden van “vooroordelen' over mevrouw Mandela, de ex-echtgenote van Nelson Mandela. Volgende week moet Winnie Mandela voor de Waarheidscommissie verschijnen in verband met de activiteiten van de Mandela United Football Club, een organisatie onder haar leiding die eind jaren tachtig in Soweto terreur uitoefende.

Jerry Richardson, de voormalige 'coach' van de 'voetbalclub' verklaarde gisteren vanuit de gevangenis dat zijn bazin hem destijds de opdracht gaf voor twee moorden. Een was die op de tiener Stompie Seipei, een moord die Richardson heeft bekend en waarvoor hij levenslang kreeg. In een vraaggesprek met de Zuid-Afrikaanse televisie (SABC) zei Richardson dat hij ook een tienermeisje, Kuki Zwane, om het leven heeft gebracht. “Mevrouw Mandela zei tegen me: 'Richardson, Kuki stoort me, ze ergert me' ... dus ik nam Kuki mee en doodde haar.” Het lijk van het meisje werd naderhand gevonden, niemand werd ooit gearresteerd. Zowel Stompie als Kuki waren door Winnie 'ontmaskerd' als spionnen voor de politie.

Richardson weersprak gisteren de vorige week geuite beschuldiging van zijn 'teamgenoot' Katiza Cebekhulu dat Winnie persoonlijk Stompie vermoordde. Richardson zei dat hij en een andere activist, Slash genaamd, Stompie doodstaken, terwijl Winnie toekeek. Maar beide getuigen stemmen overeen in de opdrachtgever van de moord: Winnie Madikizela-Mandela.

    • Lolke van der Heide