Dagsucces Voskamp in Ronde van Spanje

ROTTERDAM, 15 SEPT. Bart Voskamp heeft zaterdag voor de tweede keer in zijn wielerloopbaan een ritzege behaald in de Ronde van Spanje. De 29-jarige renner van TVM won de achtste etappe van Granada naar Cordoba. In de individuele tijdrit ging de overwinning gisteren naar de Spaanse specialist Melcor Mauri.

De Oekraïener Sergei Gontschar eindigde als tweede, de Fransman Laurent Jalabert als derde. De Zwitser Alex Zülle nam de gele trui over van zijn landgenoot Laurent Dufaux.

Voskamp bewijst steeds vaker zijn waarde voor de ploeg van Cees Priem. Drie jaar geleden triomfeerde hij in de Vuelta in de bergetappe naar Alto de Naranco. Deze zomer toonde hij zich in de Tour de France de snelste in de etappe naar Dijon. Voskamp werd gedeklasseerd aangezien hij volgens de jury van zijn lijn was afgeweken tijdens de sprint met de Duitser Jens Heppner. De overwinning in Spanje beschouwde hij als een revanche.

“Ik heb de hele dag geloofd dat de vroege ontsnapping zou slagen”, zei Voskamp na afloop. “De uitbraken van Van Bon in de laatste 25 kilometer waren in mijn voordeel. Ik had me wel voorgenomen hem niet in de weg te rijden. Als ik niet kan winnen, dan mag hij winnen. Als het maar een Nederlander is.” Voskamp was in de sprint sneller en slimmer dan de Italiaan Mariano Piccoli. “Ik ben met opzet op vijftig meter van hem blijven hangen. Ik zag dat hij aan het zwoegen was. Aan alles was te zien dat hij was opgebrand.”

Léon van Bon van Rabobank moest zaterdag genoegen nemen met een derde plaats. De ploeg van Theo de Rooy is nog altijd weinig succesvol in de Vuelta. Zijn collega Priem beleeft meer plezier in de Spaanse hitte. De Deen Lars Michaelsen won de eerste etappe en droeg een paar dagen het amarillo. Het succes van TVM werd dit weekeinde alleen maar groter door de ritzeges van Laurent Roux en Steven de Jongh in de Ronde van de Toekomst. De Fransman Roux werd tevens gehuldigd als eindwinnaar.

De Ronde van Spanje belooft een spannende strijd te worden. Na de inzinking van Jalabert in de bergetappe van vrijdag is Zülle de nieuwe kopman bij Once. De wereldkampioen tijdrijden won de Vuelta vorig jaar. Gisteren eindigde hij op de vierde plaats in de race tegen de klok. In het algemeen klassement passeerde Zülle zijn landgenoot Dufaux, die in het onderlinge duel bijna een minuut verspeelde. Dufaux staat in de tussenstand ruim een halve minuut achter op Zülle. De Spanjaard Escartin staat derde op ruim twee minuten. Het Deense talent Möller staat vierde en maakt aanspraak op een podiumplaats.