CDU zet Weizsäcker als 'wanbetaler' uit partij

BONN, 15 SEPT. De regerende CDU van bondskanselier Helmut Kohl heeft oud-president Richard von Weizsäcker afgelopen weekeinde uit de partij gezet. Weizsäcker zou sinds 1994 geen lidmaatschapsgeld meer hebben betaald. De partij sprak van een “reguliere maatregel” tegen wanbetalers. Weizsäcker zelf reageerde “hoogst verbaasd”. De maatregel is niet verbazingwekkend gezien de harde uitspraken die Weizsäcker vorige week heeft gedaan over het “vastgeroeste” systeem van de regering-Kohl.

De aristocraat Richard von Weizsäcker (77) was van 1984 tot 1994, toen hij werd opgevolgd door Roman Herzog (CDU), president van de bondsrepubliek. Tijdens zijn ambtsperiode was hij 'slapend' lid van de Christen-Democratische Unie, omdat hij boven de partijen wilde staan. Regelmatig las hij zijn landgenoten als 'laatste morele instantie' de les.

In een vraaggesprek met Der Spiegel keerde Weizsäcker zich vorige week tegen de politieke klasse in Bonn. “In de dagelijkse commentaren van de Herald Tribune vind ik fundamentelere opvattingen dan in de uitlatingen van onze partijpolitieke machtscentra.” Machtsbehoud staat in Bonn centraal, zei hij. “Zo'n vastgeroest systeem van leiding vermoeit. Het vergroot de afstand tussen gewone burgers en de politiek.”

De CDU legde zijn woorden uit als verkapte kritiek op Kohl, met wie hij in onmin leeft, en als teken van “ondankbaarheid”. Tenslotte heeft hij zijn hele politieke loopbaan aan de partij te danken. Sinds 1954 is de gepromoveerde jurist CDU-lid, in 1969 trad hij toe tot de Bondsdag. Vanaf 1981 was hij burgemeester van Berlijn. Aan Helmut Kohl heeft hij het te danken dat hij in 1984 president werd. In Die Woche zei Weizsäcker deze week over de rel: “Dankbaarheid onder mensen is een edele en belangrijke deugd. Maar dankbaarheidsrelaties in de politiek mogen geen afhankelijkheidsrelaties worden.”