Arubaans kabinet dient zijn ontslag in

ORANJESTAD, 15 SEPT. Het Arubaanse kabinet zal vanmiddag zijn ontslag indienen bij gouverneur Koolman. Later in de week valt het besluit of ook het parlement wordt ontbonden. Premier H. Eman van Aruba heeft dat gisteravond bekendgemaakt.

“Mogelijk worden volgende week ook de Staten ontbonden, maar het kan zijn dat we demissionair doorgaan”, zei Eman desgevraagd. “In ieder geval proberen we binnen negentig dagen nieuwe verkiezingen te houden”, kondigde hij aan.

Op Aruba ontstond zaterdag een regeringscrisis nadat coalitiepartij OLA (twee zetels) het vertrouwen opzegde in coalitiepartij AVP (tien zetels) van Eman. Beide partijen vormden met twaalf zetels de meerderheid in een parlement dat 21 zetels telt. Oppositiepartij MEP heeft negen volksvertegenwoordigers in de Arubaanse Staten.

De MEP en de OLA hebben laten weten met een eventuele interim-regering te zullen instemmen, maar premier Eman lijkt te willen aansturen op een demissionaire periode. “Als het kabinet niet was gevallen, zouden volgend jaar mei nieuwe verkiezingen hebben plaatsgevonden. Het lijkt daarom niet erg zinvol voor de komende maanden een tussenkabinet te formeren”, zei hij.

Waarnemers verwachten niettemin dat gouverneur Koolman de komende dagen een informateur benoemt, die de opdracht zou krijgen een tijdelijk zakenkabinet samen te stellen. Deze regering zal op de kortst mogelijke termijn verkiezingen moeten uitschrijven.

Eman zegt dat de val van het kabinet de uitvoering van het lopende regeringsprogramma vertraagt. “Zo zal de Algemene Ziekenkosten Verzekering voorlopig niet worden ingevoerd, omdat een tijdelijk kabinet noch een demissionaire regering zo'n ingrijpende maatregel kan invoeren”, aldus de premier.(ANP)