Architecten vinden Weeber slechtste architect

ROTTERDAM, 15 SEPT. Nederlandse architecten en stedebouwkundigen vinden Carel Weeber de slechtste architect van Nederland. De beste architect is Aldo van Eyck. Dit blijkt uit een enquête die het bureau Inter/View in opdracht van de Volkskrant uitvoerde onder 302 architecten en stedebouwkundigen.

Ruim een kwart van de ondervraagden noemde Weebers oeuvre het 'minst mooie'. Weeber werd op de lijst van voortbrengers van 'minst mooie oeuvre' gevolgd door Cees Dam (7 procent), Alberts en Van Huut (4 procent), Rem Koolhaas (3 procent) en Herman Hertzberger (2 procent).

Het oeuvre van Aldo van Eyck wordt door 14 procent van de architecten het mooist gevonden. Het oeuvre van Van Eyck werd gevolgd door dat van achtereenvolgens W. Dudok (10 procent), H.P. Berlage (9 procent), Mecanoo (7 procent) en Wim Quist (6 procent).

Als mooiste openbare gebouw van Nederland werd het stadhuis van Den Haag van de Amerikaan Richard Meier het vaakst genoemd (17%). De Amsterdamse Stopera van Cees Dam voert met bijna 12 procent de lijst van 'minst mooie' gebouwen aan.

Volgens de ondervraagden is Rotterdam de mooiste stad van Nederland, gevolgd door Amsterdam en Maastricht.