Arabische lof voor 'eerlijke' Albright

AMMAN, 15 SEPT. Arabische leiders hebben de rondreis van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, door het Midden-Oosten over het algemeen tamelijk positief beoordeeld, ook al is de impasse in het Israelisch-Palestijnse vredesproces niet doorbroken.

Albright heeft de afgelopen dagen na Israel en de Palestijnse gebieden ook Syrië, Egypte, Saoedi-Arabië en Jordanië bezocht. Vanochtend deed zij ook nog - kort - Libanon aan voor zij naar Washington terugvloog.

De Egyptische president, Hosni Mubarak, noemde de verklaringen van Albright “bemoedigend”. Gevraagd naar de sombere reacties van Palestijnse leiders op Albrights bezoek zei hij dat de Palestijnen “in hun zeer moeilijke situatie (..) hoge verwachtingen hadden van het eerste bezoek van de minister”. “Wij hadden geen hoge verwachtingen, maar we verwachtten dat de poort kon worden geopend voor veel actievere inspanningen (..) en de Palestijnen zullen zich dat later realiseren.”

De Jordaanse koning Hussein prees Albright voor haar openhartigheid. “Er is iets fris en nieuws. Iemand die de waarheid spreekt. Niet diplomatiek, maar accuraat.” Tegelijkertijd waarschuwde Hussein echter dat het Midden-Oosten voor explosies stond tenzij het Arabisch-Israelische vredesproces voor ineenstorting kan worden behoed. “We kunnen ons de luxe van tijd niet permitteren (..) We moeten vooruitgang boeken. Dit is een zeer, zeer kritiek moment.” Albright zelf zei in Amman wat dit betreft dat “kleine stappen zijn gezet” tijdens haar rondreis. In Jeruzalem heeft zij gewaarschuwd niet naar het gebied te zullen terugkeren tot beide partijen bereid zijn “moeilijke besluiten” te nemen.

In Saoedi-Arabië had eerder ook kroonprins Abdallah de openhartigheid van Albright geprezen. “Dat is wat wij altijd hadden gehoopt: een minister van Buitenlandse Zaken die tegelijk moedig en eerlijk is”, zei hij. “U en ik hebben gemeen dat we niet om de hete brij heendraaien.” (AFP, Reuter)