Website

De Duitse omroep ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) heeft een informatieve en mooi vormgegeven website. De nadruk ligt op kunst en cultuur. De sectie over de Documenta in Kassel (nog tot 28 september) bestaat uit zes verschillende rubrieken. Bekende Duitsers, onder anderen de sociaal-democratische politicus Oskar Lafontaine, werden uitgenodigd hun eigen virtuele wandeling over het Documenta-terrein uit te zetten.

In de Duitse pers is veel heibel geweest over het logo van documenta X, dat bestaat uit een kleine d en een grote X. Je kon wel zien dat de Documenta ditmaal door niet-germaanstaligen was georganiseerd, meende een criticus in het weekblad Die Zeit. In het Duits moet een zelfstandig naamwoord altijd met een hoofdletter beginnen en de hoofdletter X zou als een symbool voor niks opgevat kunnen worden. Volgende keer, in 2002, bij de elfde Documenta, moet dat allemaal beter. Daarom heeft de ZDF een logowedstrijd uitgeschreven.

Het cultuurprogramma Aspekte is op de site uitgegroeid tot een interessant elektronisch magazine. Alle boeken die in Das literarische Quartett werden besproken zijn in een alfabetisch overzicht terug te vinden. Elke titel is bovendien een hyperlink naar een fragment uit het boek.

Er is ook bewegend beeld bij ZDF.online. Op de Internationale Funkausstellung (IAF) in Berlijn experimenteerde de online-redactie met streaming video. Behalve bijdragen over de Berlijnse elektronicabeurs is er ook een filmpje over de online-redactie (vijftien medewerkers) zelf te zien. (www.zdf.de)

FILMS