Verraden krijgsheer keert terug

KABUL, 13 SEPT. Vier maanden na zijn vlucht uit Afghanistan is de Oezbeekse krijgsheer Abdul Rasid Dostum teruggekeerd naar zijn vroegere bolwerk Mazar-i-Sharif in het noorden van het land. De stad wordt de laatste dagen weer zwaar belaagd door de Talibaan, die echter gisteren door de verzamelde oppositie zouden zijn teruggeslagen.

Generaal Dostum (43) werd eind mei door zijn rechterhand, generaal Abdul Malik, ten val gebracht, wat werd gevolgd door een herschikking van allianties - met name het overlopen van Malik naar de extreem-fundamentalistische Talibaan - en het binnentrekken van de Talibaan in het relatief liberale Mazar-i-Sharif. Toen de Talibaan probeerden de aanwezige milities te ontwapenen, keerden hun nieuwe bondgenoten zich tegen hen en werden zij met veel geweld de stad weer uitgeslagen. Dostum had intussen zijn toevlucht gezocht in Turkije.

Volgens humanitaire bronnen in Mazar-i-Sharif hebben de eenheden van de Hezb-i-Wahdat, de militie van de shi'itische Hazara's, nu Malik terzijde geschoven en Dostum weer binnengehaald. “Malik is onze broer, maar Dostum is onze vriend”, zei gisteren een woordvoerder van de Wahdat. “Wij willen dat de vriendschap tussen Oezbeken en de Hazara's standhoudt voor onze strijd tegen de Talibaan.”

De Wahdat, die door Iran wordt gesteund, is een van de zuilen waarop de coalitie tegen de Talibaan rust die eveneens de Oezbeken en de troepen van ex-president Rabbani omvat. Volgens zegslieden maakt ook Malik, die zich met zijn troepen zou hebben teruggetrokken naar het noordoosten, nog van de coalitie deel uit, maar daarvan was gisteren geen bevestiging te krijgen.

De Talibaan, die ruim tweederden van Afghanistan in hun macht hebben, zijn enkele dagen geleden weer in het offensief gegaan tegen Mazar-i-Sharif, de hoofdstad van de oppositie. Een tegenoffensief van de oppositie zou hen gisteren echter enkele tientallen kilometers hebben teruggedreven. Volgens inwoners was het gisteren tamelijk rustig in de stad, die dagenlang zwaar is beschoten door de Talibaan. (AFP, Reuter)