Toon Tellegen neemt Theo Thijssenprijs in ontvangst

Foto: Gistermiddag kreeg de schrijver Toon Tellegen (1941) voor zijn kinderboeken de Theo Thijssenprijs uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag. Deze driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur wordt toegekend door de Stichting P.C. Hooft-prijs. Aan de prijs is een bedrag verbonden van ƒ 75.000 voor de auteur, en ƒ 50.000 voor een literair project.

De jury, die bestond uit Aukje Holtrop, Rudy Kousbroek, Els Pelgrom, Jacq Vogelaar en Gerard de Vriend, schrijft in het juryrapport dat vooral Toon Tellegens taalgebruik zijn verhalen zo bijzonder maakt: 'Tellegens woordkeus is zo precies en schijnbaar gewoon dat vaak pas bij herlezing blijkt hoe juist dat ene woordje beslissend is voor een plotselinge wending'. In zijn dankwoord probeerde Tellegen zich voor te stellen dat de eekhoorn, de hoofdfiguur in deze verhalen, een prijs kreeg die zo maar uit de hemel kwam vallen, 'met een briefje eraan dat de eekhoorn wèl een dankwoord moest zeggen'.

Tellegen ontving voor zijn werk al eerder Gouden en Zilveren Griffels, en tweemaal de Libris Woutertje Pieterse Prijs. Zijn dierenverhalen verschijnen op de kinderpagina van het Cultureel Supplement van deze krant. (Foto: Bas Czerwinski).

    • Martijn Meijer