Misdaad en straf-potje uit St. Petersburg

Er is een karaoke-bar, een Pizzahut en een Ierse pub. Je kunt er Koreaans, Indiaas, Japans, Frans en Mexicaans eten. En aan het grachtje de Moika, waar je voor 2500 dollar per maand een appartement kunt huren, heb je het Brooklyn Bridge Café. Op de kaart van de bar van het aan de Nevski Prospekt gelegen Grand Hotel Europe, waar Michael Caine en Cor van Zadelhoff logeren, staan de prijzen van het eten en drinken in dollars genoteerd.

Maar je wordt wel verzocht om in roebels te betalen. Vijf voortreffelijke canapés, ringvinger-kleine smakelijke belegde stukjes brood, kostten 13 dollar. Na deze uitspatting mochten we in dit hotel alleen nog maar op de wc en nergens plaats nemen. Het was wel even wennen in St. Petersburg. Je wandelt er door vele Russische boeken, maar het vinden van een gewoon, eenvoudig Russisch eetadres viel niet mee. Dankzij Tatjana ontdekten we in een onbeduidend sousterrain of achter een onooglijke deur een echt restaurant waar geen toerist te bekennen was en waar je voor weinig roebels bijvoorbeeld steursoep kon eten. Zelfs voor het vinden van een overdekte markt moet je een Hercule Poirot zijn. De leukste, interessantste adressen staan in geen enkele reisgids. Bij metrostration Dostojevskya ligt behalve het woonhuis waar Dostojevski 'De gebroeders Karamazov' schreef een van de leukste en rijkste markten die ik ooit bezocht. Van heinde en verre - en dat is aan de verkopers te zien - wordt groente en fruit naar Sint Petersburg gebracht. Gedroogde paddestoelen, tomaten uit Samarkand vele soorten honing die je mag proeven. Op een dun reepje papier wordt een beetje honing aangebracht dat je er vervolgens aflikt. Dostojevski woonde ook enige tijd niet ver van het metrostation Sennaya Plosjad, een buurt die door hem in 'Misdaad en straf' wordt beschreven. Om de hoek van een straat die Dostojevski in zijn boek vergeleek met een knie, bevindt zich op de Moskovski prospekt een piepklein restaurantje: 'Podvaltsjik' (Het keldertje). Uit de keuken, formaat diepe kast, wordt salade, steursoep, steur met kaas en tomaat uit de oven en een klein metalen potje met een soort soep-ragoût van krab, paddestoelen en room aangedragen. Elk gerecht kost omgerekend slechts een paar gulden. Het recept van het gerecht dat ik voor het gemak maar het 'Kelderpotje' noem luidt als volgt:

Week de gedroogde paddestoelen ongeveer 30 minuten in water. Haal ze eruit. Zeef het weekwater dat wordt gebruikt voor de saus. Snijd de paddestoelen eventueel in plakjes en bak ze in boter snel knapperig en licht bruin. Strooi er zout en peper op. Haal de krab uit het blik en controleer of er harde stukjes in zitten. Roer het krabvlees door de paddestoelen. Voeg het weekwater, een beetje bouillon en fijngehakte dille toe. Schep dit mengsel in 4 vuurvaste potjes of kommen. Schep in elk potje wat zure room. Strooi er wat geraspte kaas op. Zet de potjes ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Eet bij dit voorgerecht donkerbruin brood.

enkele gedroogde paddestoelen

250 g verse paddestoelen

1 blikje krab

ongeveer 250 ml vleesbouillon

4 eetl. fijngehakte dille

4 volle eetl. zure room

50 g geraspte kaas

50 g boter

zout en peper

“Bij het gasfornuis stond altijd een fles rum klaar. En ik zorgde voor ijs-gevulde flensen in de diepvries. Vaag herinner ik met dat het een Deens product was. Twee stuks in een kleine koekenpan. Binnen een week van onderbroken nachtrust weet je hoeveel rum er in de soeplepel nodig is om de bevroren flensen precies zodanig door de brandende rum te laten ontdooien dat die net in de flensen is getrokken en ze een 'hete' bijt hebben, zonder het ijs te smelten. Warm en koud, zaaalig. Met enige ervaring lag ik na 8 minuten weer in bed!”

    • Anne Scheepmaker