Mediacircus

NVJ-voorzitter R. Abram sprak deze week de vrees uit dat journalisten binnenkort moeten betalen om voetbalinternationals te kunnen spreken. Is het terecht als voetballers geld vragen aan de media?

R. Abram, voorzitter van de Nederlande Vereniging van Journalisten: “Het gaat te ver, sporters en media hebben elkaar nodig. Zonder medewerking van de spelers heeft een journalist geen verhaal of uitzending. De sporthelden zijn mede door de publiciteit helden geworden. De wereld is de laatste jaren commerciëler geworden, maar er zijn grenzen. Ik snap best dat sporters geld krijgen voor een actie bij een of ander bedrijf. En als een mannenblad een voetballer vraagt de najaarsmode te showen, moet er ook iets tegenover staan. Maar zelfs als een vrouwenblad een verhaal over de mens achter de speler wil maken, gaat het me te ver als daarvoor betaald moet worden. Ik hoop dat dit een storm in een glas water is.”

R. Cohen, woordvoerder van Team Holland dat de zaken van internationals regelt: “Voetballers mogen geld vragen aan de media. Al moet wel een onderscheid worden gemaakt. Aan kranten hoef je geen geld te vragen, die zitten bovenop het nieuws. Maar mooie, glimmende bladen die grote verhalen maken over hoe mensen leven, dat is wat anders. Die hebben een hele middag nodig om met zo'n speler te praten. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Harry Vermeegen met zijn tv-programma De Regenjas. Als hij een dag van iemand gebruik maakt om hem mee te nemen in een helikopter, moet daar wat tegenover staan. Daar wordt ook voor betaald, dus de bereidheid om geld neer te leggen is er zeker. Een artiest vraagt toch ook geld om op te treden? René Froger komt echt niet voor niets zingen hoor.”

Evert ten Napel, verslaggever van Studio Sport: “Het is niet reëel, free publicity moet er zijn. Natuurlijk is een speler bereid ja of nee te zeggen als hem wordt gevraagd mee te werken. Ik denk dat Team Holland achter de schermen druk bezig is geld te vragen, vooral voor tv-interviews bij de grote toernooien. Nu is het de bedoeling dat wij volgend jaar weer een dagelijks WK-journaal maken en daarvoor hebben we meestal iemand in de studio nodig. Daarvoor moeten we niet betalen, vind ik. Volgens mij kan het de spelers ook weinig schelen. Als ze er iets voor krijgen is het peanuts vergeleken bij wat ze verdienen. Het lijkt me een idee van Team Holland, dat zo maar in de groep is gegooid.”

Jacques Brinkman, hockeyer: “Het is de grootst mogelijke onzin, voetballers verdienen zat. Ik snap wel dat spelers, zoals met Croky, gebruikmaken van het portretrecht. Dat had niets met voetbal te maken. Maar geld vragen aan een verslaggever slaat nergens op. Geef dan geen commentaar. Het maakt weinig uit of je De Regenjas een sportprogramma vind of niet. De spelers lachen zelf ook als ze eraan meedoen. Daar moet je gratis aan meewerken. Als een voetballer het daar niet mee eens is, toont hij meer lef als hij niet meedoet dan wanneer hij geld vraagt.”

Pierre van Hooijdonk, speler van Nottingham Forest en international: “In Engeland wordt al betaald om met spelers te mogen praten. Verder wil ik er niets over zeggen.”

Hans Kraaij jr, presentator van het amusementsprogramma It's my life: “Ik heb geen vrees dat ik moet gaan betalen en het zou ook niet reëel zijn. Voetballers zijn popsterren geworden en dat is mede door de impact van de televisie. De televisie maakt sterren. Daardoor verdienen voetballers zo veel. Er komt ontzettend veel geld binnen via reclame en dat komt voor een deel ook bij de spelers terecht. Ik ben de afgelopen twee uitzendingen bij Ronaldo, Gullit en Dani geweest, maar geen van drieën heeft geld gevraagd. Het is een onderdeel van het vak om in zulke programma's te verschijnen.”

    • Orkun Akinci